Românii, “cetățeni europeni” de mâna a doua? Situaţii paradoxale în care se află cetăţenii români cu domiciliul în străinătate atunci când solicită eliberarea unui paşaport
Deputatul Mirela Furtună s-a adresat, pe calea unei interpelări, domnilor miniştri Lucian Bode şi Bogdan Aurescu pentru rezolvarea unei situaţii paradoxale în care se află cetăţenii români cu domiciliul în străinătate atunci când solicită eliberarea unui paşaport.
“Conform legislaţiei actuale, la eliberarea aşa-numitului paşaport CRDS, cetăţenii români trebuie să renunţe la cartea de identitate. Logica ţine de faptul că odată stabiliţi în străinătate vor obţine un act de identitate din ţara în care au domiciliul.
Totuşi, din păcate, mai multe entităţi, de regulă private, nu recunosc drept act de indentitate paşaportul CRDS.În acest sens, poate exemplul cel mai clar este faptul că băncile refuză deschiderea unui cont bancar în baza unui paşaport CRDS.
De asemenea, nici Ministerul Afacerilor Interne nu ajută prin modul în care stabilesc elementele minime necesare pentru ca un document să poată fi folosit la identificare. În fapt, conform MAI un act de identitate trebuie să conţină adresa de domiciliu, ceea ce nu este valabil în cazul paşapoartelor, care conţin doar ţara şi oraşul de domiciliu.
Este de analizat dacă mai este nevoie în mod neaparat de adresa completă de domiciliu, în condiţiile în care există o serie de date personale suficiente: nume, prenume şi cod numeric personal.Deşi au existat mai multe demersuri, inclusiv pe calea unor iniţiative legislative, toate s-au lovit de imobilismul funcţionarilor MAI şi de birocraţia din România.
În acest moment ne minţim singuri, chiar săptămânile trecute am fost contactată de un cetăţean român stabilit cu reşedinţa şi cu locul de muncă în Luxemburg, care şi-a făcut la ambasadă un paşaport. Funcţionara de acolo l-a sfătuit, în mod corect, să solicite un paşaport obişnuit, nu unul CRDS.
Având în vedere aceste aspecte, ţinând cont că ne apropiem de sfertul secolului XXI, având în vedere bazele de date aflate la dispoziţia autorităţilor române, vă solicit, domnilor miniştri, să vă coordonaţi şi să rezolvaţi această problemă a paşapoartelor CRDS, care afectează foarte mulţi români cu domiciliul în străinătate. Chiar este atât de necesară existenţa adresei complete de domiciliu în actele de identitate?
Vă rog să ţineţi cont că foarte mulţi cetăţeni din România au o reşedinţă diferită faţă de adresa din cartea de identitate.Îmi exprim speranţa şi convingerea că Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne vor găsi cea mai bună soluţie pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.”, se arată în comunicatul de presă al deputatului Mirela Furtună