libris.ro

3 Septembrie 1940, Cluj Napoca: Ungurul Geister Josif l-a împuşcat cu un foc de revolver pe elevul român Alexandru Maier

3 Septembrie 1940, Cluj Napoca: Ungurul Geister Josif l-a împuşcat cu un foc de revolver pe elevul român Alexandru Maier

După Dictatul de la Viena de la 30 August 1940, orașul Cluj Napoca, împreună cu restul Transilvaniei de Nord a fost cedat Ungariei horthyste, aliată la acel moment cu Germania nazistă și bucurându-se de favorurile Italiei, după ce Ungaria investise masiv după 1920 în propaganda „prieteniei” cu Italia.

În tot Ardealul de Nord, după Dictatul de la Viena din 30 august 1940 a urmat drama refugierii și a evacuării instituțiilor românești într-un haos desăvârșit. Primii care au luat decizia de a se refugia în Țara Mamă, în România, au fost intelectualii din Cluj:  Sextil Pușcariu, Iuliu Hațeganu, Onisifor Ghibu și Emil Racoviță. La fel și artiștii Operei Române, refugiați la Timișoara.

Nu la fel de „norocoasă” a fost și populația autohtonă, românească, din Cluj, aceasta îndurând între anii 1940 și 1944 persecuții, umilințe și torturi de neînchipuit. Începând cu luna septembrie a anului 1940, pe românii clujeni îi pândea la aproape fiecare colț de stradă spectrul morții.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


La începutul lunii, pe 3 septembrie 1940, ungurul Geister Josif l-a împuşcat cu un foc de revolver pe elevul român Alexandru Maier. De ce? În acele vremuri nebune puteai fi împușcat doar pentru simplu fapt că erai român și vorbeai românește prin Cluj. Atât populația românească, cât și cea evreiască și alți nemaghiari considerați necredincioși „Patriei Maghiare” a fost hăituită, ostracizată și maltratată după intrarea Ardealului de Nord în mâinile administrației horthyste.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info