În contextul „Anului omagial al pastorației românilor din afara României”, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române organizează în perioada 8-11 decembrie, Simpozionul Internațional de Teologie „Pastorația românilor din afara României: responsabilitate eclesială și unitate etnică”, informează Basilica.
Simpozionul se va desfășura în format hibrid, cu participare fizică sau online, prin respectarea normelor și măsurilor de siguranță impuse de legislația în vigoare.
Sesiunea festivă pentru deschiderea lucrărilor va avea loc joi, 9 decembrie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”. Vor urma alte trei sesiuni de comunicări științifice, în care se vor discuta teme referitoare la comunitățile românilor creștini din străinătate.
Vor lua cuvântul reprezentanți ai Academiei Române și ai autorităților de stat, apoi: Episcopii Veniamin al Basarabiei de Sud, Siluan al Ungariei, dar și Preotul Emanuel Tapalagă, vicar al Vovideniei (Serbia).
Tot în prima zi, Mitropolitul Nicolae al celor două Americi, va susține o comunicare despre misiunea ortodoxă peste hotare, intitulată: „Misiune în Diaspora. Între provocare a prezentului și șansă a dobândirii veșniciei”.
A doua zi a simpozionului va debuta cu lucrarea Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei denumită: „Pastorația românilor ortodocși din Peninsula Italică. Începuturi. Exigențe. Continuitate”.
Sesiunile de comunicări științifice vor avea loc în Sala Conventus din Palatul Patriarhiei, transmite Basilica.
Vezi programul integral.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.