“Poziția Ambasadei față de unele afirmații publice la adresa comunității românești din Serbia
Referitor la declarațiile regizorului sârb Dragoslav Bokan (Pink TV, 29 noiembrie 2021) cu referire la minoritatea română din Republica Serbia, Ambasada României la Belgrad face următoarele precizări:
Ambasada României la Belgrad condamnă cu fermitate discursul urii la adresa minorității române din Republica Serbia, manipularea mediatică a apartenenței la această comunitate în scop politic și propagarea știrilor false la adresa românilor cetățeni sârbi prin catalogarea acestora drept ”inamici naționali”.
Aceste declarații aduc atingere principiilor de bună conviețuire și contribuției minorității române la bogăția culturală și dezvoltarea socio-economică a statului sârb. Un astfel de gest la adresa unei comunități care a dovedit loialitate față de statul sârb și are o contribuție pozitivă la atmosfera de conviețuire interetnică din Republica Serbia ar putea umbri relația de prietenie între România și Republica Serbia, care a avut întotdeauna drept liant cele două comunități etnice care trăiesc pe teritoriul celuilalt stat.
România și Serbia sunt state vecine, intr-o Europa a secolului XXI, unde contribuția unui cetățean la progresul si integrarea socială nu mai trebuie judecate funcție de apartenență sa etnică.
Totodată, Ambasada României la Belgrad își exprimă regretul și față de faptul că un post de televiziune cu acoperire națională a preluat ca atare aceste declarații, fără a sancționa atacurile la adresa etnicității unei persoane.”, se arată în comunicatul de presă publicat pe pagina de facebook a Ambasadei României în Republica Serbia
Surse: Foto / Video – TEMA RUMUNI: Kako su poruke sa Pinka doživeli rumuni u Srbiji?
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
9 iulie 1941 - În Transilvania de nord-est, ocupată de Ungaria horthystă în urma Dictatului…
Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…
Leave a Comment