31 Ianuarie 1911 - Jandarmii unguri dau năvală peste o nuntă din Năsăud, sfâșiind "steagul miresei" pentru că era alcătuit din năframe roșii, galbene și albastre, Foto: Arhivă © Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”
Transilvania poartă stigmatul a secole la rând de oprimare, umilire, de ostracizare a românilor transilvăneni. Multe dintre nunțile românilor din Ardeal se transformau în evenimente la care românii care afișau tricolorul roșu galben și albastru erau arestați, bătuți, amendați, li se smulgea sau sfâșia tricolorul de pe haine.
Generații întregi de români transilvăneni au trăit umilința de a fi bătuți, scuipați, înjurați și maltratați în cele mai odioase moduri de către reprezentanții orânduirilor alogene care au guvernat de-a lungul secolelor Transilvania.
Un astfel de exemplu este relatat în zona Năsăudului, acolo unde la sfârșitul lunii ianuarie a anului 1911 jandarmii unguri au năvălit peste o nuntă românească, au sfâșiat steagul voinicilor care era alcătuit din năframe roșii, galbene și albastre, iar apoi au smuls panglicile tricolore de la hainele nuntașilor:
“31 Ianuarie 1911 – Năsăud. Nuntă. Năvală jandarmerească. Steagul voinicilor era alcătuit din năframe roșii, galbene și albastre. Este sfâșiat. Se smulg panglicile tricolore de la haine. Se face proces-verbal de contravenție“
Tot nunțile românilor constituiau prilejul perfect pentru jandarmii unguri pentru a recruta împotriva voinței lor flăcăii români și pentru a-i purta apoi pe post de carne de tun prin bătăliile imperiului. Cine nu învață istoria, ristă s-o repete. Dacă în calitate de român te rușinezi de tricolorul sfânt românesc, de faptul că Funar a vopsit băncile în tricolor sau că nu mai știu ce primar a vopsit mobilierul stradal în culorile naționale, atunci aduți aminte de vremurile când românii tânjeau să aibă măcar o bucățică de tricolor agățată la haine și erau pedepsiți crunt pentru asta, cu zeci de zile de închisoare, amenzi amețitoare, erau agresați, torturați, scuipați, umiliți, doar pentru faptul că erau români…
Ocrotește Doamne Neamul Românesc, și ajută-l să-și învețe și să-și redescopere istoria plină de trudă, amar, sudoare și sânge, mult sânge…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
9 iulie 1941 - În Transilvania de nord-est, ocupată de Ungaria horthystă în urma Dictatului…
Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…
Leave a Comment