Decizie controversată a Tribunalului Bacău! Parcela românească din cimitirul militar din Valea Uzului este ilegală, iar crucile de beton ale soldaților români riscă să fie distruse. Mihai Tîrnoveanu: Trebuie să le apărăm cu piepturile noastre. Pe aici nu se trece!

Tribunalul Bacău a stabilit că parcela românească de la cimitirul militar din Valea Uzului a fost construită ilegal, motiv pentru care crucile trebuie îndepărtate. Judecătorii au decis anularea autorizației de construire emisă pentru această parcelă și au și dispus demolarea construcției ilegale, scrie agenția maghiară MTI, care adaugă că decizia nu este una definitivă și că aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, informează R3Media.

„Anulează autorizația de construire nr 69/17.12.2018 pentru lucrări de construire monument cimitir internațional și 50 de cruci pentru eroii români emisă de Primarul Comunei Dărmănești și dispune desființarea lucrărilor executate în baza acestei autorizații de construire”, se arată în hotărârea Tribunalului Bacău.

Reprezentantul legal al comunei Sânmartin, avocata Julia Kis, a declarat pentru agenția de presă MTI că procesul fusese suspendat la un moment dat de către instanță până la încheierea procesului care definea statutul juridic al cimitirului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Curtea de Apel Bacău a anulat, în octombrie 2021, definitiv decizia din luna martie a anului 2019 a Consiliului Local Dărmănești. Această decizie transfera cimitirul militar Valea Uzului în domeniul public al orașului.

”Astfel, în cursul prezentului proces s-a adus ca argument principal faptul că orașul Dărmănești a emis autorizația de construire pe un teren care nu îi aparținea”, spunea avocata Julia Kis.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmănești a inclus printr-o hotărâre cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al orașului, după care, în aprilie a înființat o parcelă românească în cimitirul așezării depopulate Valea Uzului, așezată la granița județelor Harghita și Bacău. Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din așa-zisul Ținut Secuiesc, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar, scrie Gândul.

Activistul Mihai Tîrnoveanu a reacționat față de decizia Tribunalului din Bacău:

„Va trebui să apărăm Crucile Eroilor de la Valea Uzului cu piepturile noastre, căci suntem români și creștini!

Presa maghiară anunță cu satisfacție că Tribunalul Județean Bacău a decis într-o primă instanță, că autorizația de construire a Crucilor si Monumentului Eroilor Români din Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului este nulă, însemnele creștine (”construcțiile ilegale”), trebuind dărâmate, scoase din Cimitir.

Asta nu se va întâmpla, decât dacă buldozerele ne fac și pe noi una cu pământul. Nu vreau să pun răul în față, sper ca recursul pe care-l va face Primăria Dărmănești să aibă izbândă. Am încredere că domnul Primar Constantin Toma va lupta până la capăt. Dar, de va fi să fie, le garantez tuturor, că noi, românii, avem soluții concrete pentru fiecare plan urzit împotriva noastră. Dacă cineva crede că vom ține cont în această privință de hotărârile instanțelor judecătorești, care care mută Cimitirul de la un județ la altul pe baza unor hârtii din timpul Imperiului Austro-Ungar și decid dărâmarea Crucilor pentru că un tovarăș nu a dat cu pixul unde trebuie, se înșală amarnic. Autorizația de ridicare a Crucilor a fost dată de jertfa de sânge din Primul Război Mondial, de victoria și gloria acelor ostași, de bunicii și străbunicii noștri. Autorizația nu mai trebuie scrisă cu cerneala unor funcționari, căci a fost semnată cu sânge, iar peste sângele luptătorilor nu se trece, iar acesta nu poate fi șters de instanțe judecătorești românești, căci ele nu ar exista ca românești, de nu ar fi fost ,,o căruță de țărani” care a spulberat imperii. Domnilor judecători, o parte din acei țărani militari își dorm somnul de veci în Cimitirul de la Valea Uzului, iar voi ce faceți??? Unde este demnitatea voastră de români și frica de Dumnezeu?

Este prea mult un Monument? Sunt prea multe 52 de Cruci pentru Eroi? Dar ce spuneți de 150 de Cruci pentru fiecare Erou român îngropat acolo? Dar ce vor spune instanțele de ilegalitatea amplasării însemnelor pentru militarii armatei austro-ungare în Cimitirul de la Valea Uzului? Crucile Eroilor noștri nu au voie să fie acolo, în schimb ale inamicilor au voie? Unde sunt autorizațiile lor? Sunt date din ”oficiu” de stat prin decizii politice?

Nu vom ieși din Valea Uzului nici în ruptul capului, din 2019 încoace am fost prezenți acolo pentru a apăra memoria celor care s-au jertfit pentru Țară, care au luptat în Opinci Militare pentru România Întreagă. Pentru sângele lor ce a întărit Trecătorile Carpaților făcând din ele Baricadă, pentru fiecare os de militar român presărat pe văi și munți, vom răspunde întotdeauna Prezent! Pentru fiecare lacrimă din scrisorile lor către părinți, neveste și copii, pentru adevăr! Am fost 5000 în 2019 când niște consilii județene UDMR au vrut să ne oprească să intrăm în Cimitir. Vom vedea câți vom fi, atunci când buldozerele vor fi chemate să dărâme Crucile, să-i profaneze pe Eroi.

Nu cedăm Libertatea de a fi români! Fiți gata frați și surori de pe Linia de Fier a Moldovei, Dărmănești, Comănești, Dofteana, Onești, Târgu-Ocna, Bacău, fiți gata frați și surori din întreaga țară de mobilizare maximă!

Pe aici nu se trece!“, a scris activistul.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

Sinaxar 13 Februarie

Dum feb. 13 , 2022
În această lună, ziua a treisprezecea, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Martinian. Preacuviosul Martinian a fost din Cezareea Palestinei şi a început sihăstrească trăire pe când era în vârstă de optsprezece ani, petrecând prin pustii şi prin munţi. Şi plinind în sihăstrie douăzeci şi cinci de ani, printre alte multe ispite […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News