Să fie oare un nou “Brutus” al României? Autoritățile ucrainene au ÎNLĂTURAT monumentul care atesta originea românească a orașului Cernăuți la doar două zile după vizita la Kiev a premierului Nicolae Ciucă!

Autoritățile din Cernăuți au înlăturat din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, domnitorul Moldovei, care mărturisește prima atestare documentară a orașului, informează Bucpress.

Practic, documentul atestă originea românească a orașului, dat fiind că arată că orașul a apărut ca parte a trupului Moldovei, unde a stat sute de ani, până în 1775, când a fost smulsă din hotarele Moldovei de către austrieci.

Conform unui comunicat de presă al Administrația Regională de Stat Cernăuți, transmis luni 25 aprilie, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, documentul cu prima atestare a orașului va fi înlocuit cu o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean. În centrul drapelului ar urma să fie ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene.

Potrivit lui Serghii Osaciuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, care a venit cu inițiativa respectivă, acest nou simbol ar urma să amintească tuturor despre „dorința puternică și mișcarea rapidă a statului nostru către Uniunea Europeană”.

Cu toate acestea, decizia de a înlătura copia documentului emis de domnitorul moldav Alexandru cel Bun a stârnit indignarea internauților români din ținut, informează publicația Bucpress din Cernăuți.

Gestul vine la doar două zile după ce premierul României, Nicolae Ciucă, a efectuat o vizită oficială la Kiev, în fruntea unei delegații care i-a mai conținut pe președintele Camerei Deputaților și ministrul de externe.

Cu ocazia vizitei, Ciucă a reiterat sprijinul României pentru Ucraina în conflictul cu rușii, dar a menționat și necesitatea ca românilor din Ucraina să li se respecte drepturile elementare, transmite R3Media.

Sursa foto: Bucpress

PS. Să fie oare un nou “Brutus” al României? Dacă premierul nostru tot amintește de necesitatea respectării drepturilor românilor din Ucraina, de ce tace?

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

o zi ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

3 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

3 zile ago