Site icon Glasul.info

Institutul Geologic al României a sărbătorit 150 de ani de la nașterea savantului român Gheorghe Munteanu-Murgoci

Institutul Geologic al României a sărbătorit 150 de ani de la nașterea savantului român Gheorghe Munteanu-Murgoci

Institutul Geologic al României a sărbătorit 150 de ani de la nașterea savantului român Gheorghe Munteanu-Murgoci

Institutul Geologic al României a organizat marți, 28 iunie 2022, la Muzeul Național de Geologie, manifestarea omagială dedicată aniversării a 150 de ani de la nașterea lui savantului Gheorghe Munteanu-Murgoci, întemeietor al școlii românești de pedologie, geolog și mineralog român.

Evenimentul a debutat în foaierul Muzeului Național de Geologie, din Șoseaua Kiseleff, în prezența d-lui Constantin Murgoci, strănepot al savantului român, urmat de depunere unei jerbe de flori la bustul acestuia, din partea Asociației cultural-știintifice „In memoriam Gh. M. Murgoci”, prezentarea de uniforme militare de epocă ale Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, alocuțiuni și comunicări privind întreaga activitate a reputatului geolog român.

Potrivit doamnei Ramona Bălășcuță, gazda acestui eveniment a fost Muzeul Geologic Național, alături de partenerii Asociația cultural-științifică „In memorian Gh. M. Murgoci”, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Institutul Geologic al României, Facultatea de Geologie și Geofizică, Romfilatelia și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. „Pentru instituția noastră, evenimentul dedicat savantului român Gheorghe Munteanu-Murgoci este un omagiu adus întemeietorului școlii românești de pedologie și primului docent universitar în mineralogie din Românie, personalitate marcantă a științei și culturii românești. Evenimentul s-a bucurat de prezența amplă a unui public format din oameni de știință, specialiști și cercetători, dar și iubitori ai științelor naturale și geologiei.”

Printre participanții la eveniment s-au aflat Excelența Sa, Domnul Emil Constantinescu, fostul președinte al României, membri ai Academiei Române, importanți oameni de știință și geologi români. Din programul manifestării a făcut parte și vizitarea unei expoziții temporare dedicate personalității lui Gheorghe Munteanu Murgoci, precum și acordarea unor distincții și plachete cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea savantului român. Romfilatelia s-a alăturat organizatorilor, prin realizarea unui întreg poștal intitulat „Gheorghe Munteanu-Murgoci, 150 ani de la naștere”.

„Gheorghe Munteanu Murgoci a fost unul dintre savanții de renume mondial ai României. După terminarea studiilor universitare, a plecat la specializare în Austria și apoi în Germania. Teza sa de doctorat (1900), tratând probleme de petrografie, a fost distinsă cu mențiunea „Magna cum laude” a Universității din München.

În 1903, Gheorghe Munteanu Murgoci a devenit primul docent universitar din România în mineralogie, în lucrarea sa tratând problema chihlimbarului românesc. A făcut călătorii de studiu în Anglia, America, Rusia și California. Din 1908 a activat ca profesor de mineralogie și geologie la „Școala națională de poduri și șosele” din București, iar când aceasta se transformă în „Școala Politehnică” îi este încredințată catedra de mineralogie (1920). Din 1923, a fost președinte al Comisiei Internaționale de Cartografie a Solului. A prezentat prima schiță de hartă agrogeologică a țării, la scara 1: 2500000, unde repartiția principalelor tipuri de sol apare cu o deosebită claritate, a descoperit noi minerale și zăcăminte de substanțe minerale utile și a elaborat teorii intrate în patrimoniul științei mondiale. Creația sa științifică cuprinde pe de o parte studiile sale de geologie-mineralogie-petrografie, precum și studiile sale asupra solurilor din România.

Alături de Nicolae Iorga și Vasile Pârvan, Gheorghe Munteanu-Murgoci și-a înscris numele printre fondatorii Institutului de Studii Sud-Est Europene din București. A fost membru corespondent al Academiei Române. În anul 1913, într-o sedință a “Asociației Sportive” (Federația Societăților Sportive din România – FSSR), profesorul Gheorghe M. Murgoci a făcut prima comunicare asupra cercetășiei. Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României”, a declarat domnul Constantin Murgoci, strănepotul savantului român.

de ANDREI POPETE PĂTRAȘCU | MAGAZIN CRITIC

Exit mobile version