Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela?

În 2022 încă mai găsim locații turistice în care se folosește sintagma “Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela!” Instanțele de judecată au sancționat acest lucru ori de câte ori au fost sesizate, la fel și unele instituții ale statului român! Găsiți mai jos temeiul legal care stă la baza sancționării operatorilor economici care afișează astfel de bazaconii în ideea de a-i intimida pe unii turiști. “Instanța reține că potrivit art.1 al. 2 lit. f din O.G. 137/2000 (ce reprezintă o transpunere aproape fidelă a Directivei Consiliului 2000/43/CE privind aplicarea principiului egalității de tratament între persoane, fără deosebire de origine rasială sau etnică) principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării sunt garantate în special în exercitarea următoarelor drepturi:…. dreptul de acces la toate locurile şi serviciile destinate folosinţei publice.”

Definiția discriminării este consacrată legislativ în art. 2 al 1 din O.G. 137/2000 și reprezintă orice deosebire, excludere restricție sau preferință, pe baza de rasă, naționalitate, etnie…care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice domenii ale vieții publice.

Utilizarea sintagmei „Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela”, contravine prevederilor art. 3 lit. c coroborat cu art. 9 din O.G. 21/1992 privind protecția consumatorilor.

Totodată, potrivit articolului 8 din Ordonanţa de urgenţă nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 10.000 lei şi 20.000 lei săvârşirea de către persoane fizice sau juridice a faptei de nerespectare a obligaţiei privind accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei.

Campanie națională de informare, educare și conștientizare a consumatorilor cu privire la drepturile acestora pe plajele Litoralului românesc derulată de Asociaţia Pro Consumatori sub sloganul ,,Plaja este domeniul public! Cunoaște-ți drepturile!”

Fii proactiv! Fii proconsumator! Distribuie prietenilor tăi această postare pentru a lua și ei atitudine și a schimba comportamentul de vătaf de plajă al unor agenți economici!

Asociaţia Pro Consumatori

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Leave a Comment

Recent Posts

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

13 ore ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

5 zile ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

7 zile ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

o săptămână ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

o săptămână ago

7 Aprilie 1908 – Prigonirea tricolorului românesc. Preot osândit la închisoare pentru tricolorul românesc!

La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…

o săptămână ago