Site icon

FAO: Prețurile mondiale ale alimentelor au continuat să scadă și în luna ianuarie

FAO: Prețurile mondiale ale alimentelor au continuat să scadă și în luna ianuarie, Foto: ©FAO/Kazi Riasat

FAO: Prețurile mondiale ale alimentelor au continuat să scadă și în luna ianuarie, Foto: ©FAO/Kazi Riasat

03/02/2023, Roma – Indicele de referință al prețurilor internaționale pentru produsele alimentare a scăzut în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv, informează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 131,2 puncte în ianuarie, cu 0,8% mai puțin față de luna precedentă și cu 17,9% sub vârful atins în martie 2022. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale la produsele alimentare comercializate în mod curent. Indicii de preț pentru uleiurile vegetale, lactate și zahăr au determinat declinul din ianuarie, în timp ce indicii pentru cereale și carne au rămas în mare parte stabili.

În luna ianuarie, indicele FAO al prețurilor la cereale a rămas practic neschimbat (în creștere cu doar 0,1 la sută) față de luna decembrie și s-a situat cu 4,8 la sută peste nivelul său de anul trecut. Prețurile internaționale pentru grâu au scăzut cu 2,5%, deoarece producția din Australia și Federația Rusă a fost mai mare decât cea estimată. Prețurile mondiale la porumb au crescut marginal din cauza cererii puternice de exporturi din Brazilia și a îngrijorărilor legate de condițiile secetoase din Argentina. Cu toate acestea, prețurile internaționale pentru orez au crescut cu 6,2% față de decembrie, influențate de disponibilitatea mai redusă, cererea locală puternică în unele țări exportatoare din Asia și evoluția cursului de schimb.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 2,9% în ianuarie. Prețurile mondiale pentru uleiurile de palmier și soia au scăzut pe fondul cererii globale de import reduse, în timp ce prețurile pentru uleiurile de floarea soarelui și de rapiță au scăzut din cauza disponibilităților ample de export.

Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a fost în medie cu 1,4% mai mic față de luna decembrie, prețurile la unt și lapte praf scăzând în urma cererii reduse din partea importatorilor de bază și a stocurilor crescute din Noua Zeelandă. Prețurile mondiale la brânzeturi au crescut ușor, determinate de o redresare a serviciilor de alimentație și a vânzărilor cu amănuntul în Europa de Vest după vacanța de Anul Nou, precum și de evoluția cursului de schimb.

Indicele FAO al prețurilor pentru carne a deviat nesemnificativ în ianuarie (în scădere cu doar 0,1% față de decembrie). Disponibilitățile ample de export au dus la scăderea prețurilor pentru carnea de pasăre, porc și bovine, în timp ce prețurile de export la carnea de ovine au crescut din cauza cererii mai puternice de import.

Indicele FAO al prețurilor pentru zahăr a scăzut cu 1,1% față de luna decembrie. Recolta consistentă în Thailanda și condițiile meteorologice favorabile din Brazilia au diminuat impactul asupra prețurilor, influențate de îngrijorărilor cu privire la randamentele mai scăzute ale culturilor în India, creșterea prețurilor la benzină în Brazilia, care susțin cererea de etanol, precum și aprecierea realului brazilian față de dolarul american.

Mai multe detalii și date sunt disponibile aici.

Oferta de cereale pentru 2022/23 în diminuare 

În noul său Raport privind cererea și oferta de cereale, publicat vineri de către FAO, estimările pentru producția mondială de cereale în 2022 cresc; cu toate acestea, stocurile globale de cereale sunt prognozate să se diminueze în 2022/23.

Producția globală de cereale în 2022 este acum estimată la 2 765 de milioane de tone, sau cu 1,7% sub rezultatul din 2021. Revizuirile în creștere pentru Australia și Federația Rusă indică acum o producție globală record la grâu în 2022, în timp ce producția totală de cereale secundare este de așteptat să scadă cu 3,3% față de anul precedent. Prognoza pentru producția mondială de orez a fost revizuită în scădere, deoarece producția mai mică decât cea estimată în China a avut o pondere mai mare decât revizuirile în creștere pentru Bangladesh și alte câteva țări. Drept urmare, se estimează că producția globală de orez va scădea cu 2,6% față de recordul atins în 2021.

Pentru anul 2023, primii indicatori arată o potențială extindere a suprafețelor pentru cultivarea grâului de iarnă în emisfera nordică, în special în Statele Unite ale Americii, determinată în principal de prețurile ridicate la grâu. Cu toate acestea, costurile mari la îngrășăminte pot afecta aplicarea volumului necesar, cu impact negativ asupra randamentelor.

Prețurile interne scăzute ar putea duce la o reducere nesemnificativă a cultivării grâului în Federația Rusă, cel mai mare exportator din lume, în timp ce efectele severe ca urmare a războiului în Ucraina, se estimează că vor duce la reducerea cu 40% a suprafețelor plantate cu grâu de iarnă. Plantații record sunt prognozate în India, stimulate de prețurile de piață ridicate. De asemenea, în Pakistan se estimează plantări relativ mari, deoarece apa stătătoare de la inundațiile din 2022 are un impact mai mic decât se anticipa inițial.

În statele din emisfera sudică, majoritatea culturilor de cereale grosiere pentru 2023 au fost semănate. Brazilia ar putea înregistra plantări record de porumb, în timp în Argentina acestea ar putea scădea din cauza nivelurilor scăzute de umiditate în sol. Condițiile meteorologice sunt favorabile perspectivelor bune de producție a porumbului în Africa de Sud.

Rata de utilizare a cerealelor la nivel mondial în 2022/23 este acum estimată să scadă cu 0,7% față de anul precedent, ajungând la 2 779 milioane de tone. Rata de utilizare a porumbului este prevăzută să scadă, în timp ce rata de utilizarea a grâului va crește iar cea de utilizare a orezului se modifică nesemnificativ de la un an la altul. 

Prognoza pentru stocurile mondiale de cereale este fixată la 844 de milioane de tone la sfârșitul anului de comercializare, ce duce la scăderea raportului dintre stoc-utilizare la nivel mondial pentru 2022/2 până la 29,5 la sută. 

În noul său raport, estimările FAO pentru comerțul internațional cu cereale în 2022/23 indică o scădere cu 1,7% față de nivelul record al anului precedent, ajungând la 474 de milioane de tone. 

Exit mobile version