libris.ro

16 Mai 1204: Menționarea populației ortodoxe din Dieceza de Oradea

16 Mai 1204: Menționarea populației ortodoxe din Dieceza de Oradea

La 16 mai 1204 avea loc prima menționare documentară a populației ortodoxe din Dieceza de Oradea. Papa Inocențiu al III-lea cerea episcopului de Oradea să accepte pentru această populație, probabil români, subordonarea direct Scaunului Apostolic.

În primăvara aceluiași an, 1204, a avut loc a IV-a Cruciadă împotriva Constantinopolului și forțele apusene făceau un bilanț al situației confesionale din Centrul și din Sud-Estul Europei. Erau vremuri în care Apusul prin capii religioși de la Roma puneau o presiune fantastică pe principii, regii și liderii politici și militari locali din Centrul și Sud-Estul Europei pentru a trece la catolicism.

Se intenționa crearea unui așa zis Imperiul Latin de Răsărit, condus militar, politic și religios de reprezentanții unei coaliții din țările din Vestul Europei, sub binecuvântarea fățișă a liderilor religioși de la Roma.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


În paralel, se ducea o ofensivă contra bisericii răsăritene şi a posesorilor “schismatici„. Încurajați de acest curent apusean, de contextul politic și de asaltul Vestului împotriva Estului (Bizantinii), de cucerirea Bizanţului şi de impunerea acolo a unui patriarh apusean, liderii politici și religioși din Ungaria au acționat agresiv pe teritoriul Crișanei și Banatului împotriva mănăstirilor și bisericilor ortodoxe existente, deloc puține la număr în acele vremuri pe respectivele teritorii.

Din cele peste 20 de mănăstiri bizantine atestate până în jurul anului 1250, pe valea bănăţeană a Mureşului şi în Crişana, peste jumătate au devenit catolice în secolul XIII.

„În anul 1204, aflat în drum spre Târnovo, unde urma să-l încoroneze pe Ioniţă, “regele” românilor şi bulgarilor, cardinalul Leon s-a interesat de soarta românilor din Ungaria şi credea că s-ar putea înfiinţa un episcopat latin pentru ei. Pe baza observaţiilor cardinalului, papa Inocenţiu al III-lea scrie la 16 mai 1204 episcopului latin de Oradea să viziteze mănăstirile ortodoxe “decăzute”, aflate în dioceza sa şi să creeze acolo pentru aceşti “greci” (n.r. români ortodocși) un episcopat supus direct Romei.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info