La data de 17 mai 1945, un prim lot de ziariști și scriitori români a fost dat pe mana Tribunalului Poporului printr-un proces verbal care purta semnătura următorilor ministri de la acea vreme: Petru Groza, Gh. Tătărescu, Lucrețiu Pătrășcanu, Duma, P. Constantinescu, Anton Alexandrescu, Lothar Rădăceanu, Gh. Gheorghiu Dej, generalul Vasiliu Rășcanu și Romulus Zăroni.
Peste 17 zile, lotul de ziariști și scriitori era deja și judecat de către Tribunalul Poporului. Lotul era alcătuit din următoarele nume:
- Pamfil Șeicaru (ziarist),
- Ione Dumitrescu / Dimitrescu (avocat, ziarist),
- Romulus Dianu (ziarist)
- Romulus Seișeanu (ziarist)
- Ilie Rădulescu (ziarist)
- Ilie Popescu Prundeni (ziarist)
- Alexandru Hodoș (ziarist)
- Radu Demetrescu-Gyr (scriitor)
- Grigore Manoilescu (ziarist)
- Gabriel Bălănescu (ziarist)
- Pan Vizirescu (profesor)
- Aurel Cosma (publicist)
S-a dat sentința pentru toți cei judecați, fiecare dintre ei primind ani grei de închisoare, cu excepția lui Pamfil Șeicaru care reușise să fugă din țară și să se refugieze în exil.
Astăzi, anumite proiecte ale Uniunii Europene, care după cum se vede se vrea cu tot dinadinsul o nouă Uniune Sovietică, prevăd cam aceleași tratamente pentru jurnaliștii independenți care nu se vor supune sistemului: potrivit unui proiect demențial, din vara anului 2023 practic jurnalismul independent va înceta să mai existe iar cei care nu se vor supune vor plăti mai întâi amenzi de zeci de mii de euro sau vor ajunge în închisoare. Se cam repetă vremurile…
- 10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească - 10 iulie 2025
- 10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi - 10 iulie 2025
- 10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare - 10 iulie 2025