Diana Șoșoacă dă tonul naționaliștilor români: proiectul Unirii, propus de președintele S.O.S. România, preluat de societatea civilă

La șase săptămâni după ce senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, a depus în Parlament, la 31 martie 2023, „propunerea legislativă privind unirea României cu Republica Moldova”, societatea civilă preia ideea și iese în public cu o Proclamație privind Unirea inspirată din demersul președintelui S.O.S. România.

Proiectul depus de senatorul Diana Șoșoacă se regăsește pe site-ul Senatului, iar proiectul a intrat în dezbaterea Parlamentului României. Ulterior, pe 11 aprilie, senatorul Diana Șoșoacă a întocmit proiecte similare de lege pentru Unirea Moldovei cu România pe care le-a trimis președintelui Moldovei, Maia Sandu, premierului Dorin Recean și președintelui Parlamentului moldovean Igor Grosu, pentru ca aceștia să adopte o legislație în oglindă cu cea din România și în Republica Moldova, în vederea înfăptuirii Unirii.

Dar iată că vineri, 19 mai, un fost senator USL (din perioada în care PNL și PSD domneau împreună în România, ca și în prezent), a ieșit la rampă cu o inițiativă similară, fără să pomenească însă de autorul primei inițiative de acest fel, senatorul Diana Șoșoacă.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Astfel, profesorul universitar Dr. Sorin Ilieș, reprezentant al societății civile din România între anii 1990-2011 și senator al României între anii 2012-2016 din partea USL, a redactat „Proclamația pentru (re)Unirea Republicii Moldova cu România” și a făcut-o publică prin intermediul Evenimentului Zilei.

Proclamația, care reia temele din inițiativa președintelui S.O.S. România, este scrisă în atenția mai multor oficiali din România și din Republica Moldova, fiind trimisă și președintelui Maia Sandu, premierului Dorin Recean și președintelui Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu, adică exact pe urmele inițiativei trimise de Diana Șoșoacă oficialilor din Republica Moldova.

Mai mult, Sorin Ilieșiu invocă în Proclamația sa aceeași Rezoluție nr. 148, adoptată de Senatul SUA în 28 iunie 1991, pe care senatorul Diana Șoșoacă a adus-o în atenția publicului în Expunerea de Motive a propunerii sale legislative privind Unirea, Rezoluție care prezintă argumente de drept internațional, de ordin etnic, lingvistic, istoric și politic prin care se demonstrează că Unirea este îndreptățită și va avea sprijin internațional.

Culmea este că inițiativa legislativă a Dianei Șoșoacă a fost imediat atacată de vocile sistemului ca fiind nepotrivită și chiar pro-rusă! Apoi, după câteva săptămâni, același sistem care a atacat-o pe Diana Șoșoacă pentru că vrea unirea României cu Republica Moldova, a scos din uitare un fost senator, în numele societății civile, ca să iasă în public cu același gen de inițiativă, trimisă și la București, și la Chișinău, copiind demersul președintelui S.O.S. România.

Explicație foto: Fișa propunerii legislative a senatorului Diana Șoșoacă privind Unirea României cu Republica Moldova, așa cum apare pe site-ul Senatului

Iată textul proiectului depus de senatorul Diana Șoșoacă în Legislativul României:

”LEGE privind unirea României cu Republica Moldova

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articolul 1

Parlamentul României reiterează atașamentul faţă de prevederile Actului final al Conferinței C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe căi paşnice, diplomatice.

Articolul 2

Parlamentul României decide unirea României cu Republica Moldova.

Articolul 3

Parlamentul României abilitează guvernul țării sa înceapă de urgență, imediat, negocieri cu autorităţile de la Chișinău pentru definitivarea unirii cu Republica Moldova.

Articolul 4

După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile internaționale competente, Guvernul Republicii Moldova, U.S.A., N.A.T.O., O.N.U, U.E., pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii.

Această lege  a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată”.

Iată și Scrisoarea pe care senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă a trimis-o președintelui Maia Sandu în vederea adoptării unei legi similare și în Republica Moldova:

”Doamnă Preşedinte a Republicii Moldova,

Prin prezenta, vă înaintez un proiect de lege prin care să inițiaţi demersurile de Unire a Republicii Moldova cu România, pe acelaşi model prin care subsemnata a iniţiat unirea României cu Republica Moldova printr-un proiect de lege depus în Parlamentul României (Propunerea legislativă privind unirea României cu Republica Moldova, înregistrată la Senat cu numărul B204/2023 din 31 Martie 2023).

Propunerea legislativă pe care o puteţi iniţia în calitate de preşedinte al Republicii Moldova, în conformitate cu art. 73 din Constituția Republicii Moldova, va oferi Republicii Moldova şansa intrării imediate în UE şi realizarea visului românilor, România Mare!

Veţi avea astfel ocazia ca la adunarea din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pe care aţi anunţat-o pentru data de 21 mai, să le daţi posibilitatea cetăţenilor să îşi exprime opțiunea pentru Europa prin Unirea cu România!

Senator Diana Iovanovici-Şoşoacă

Preşedintele Partidului S.O.S. România

11 Aprilie 2023”.

Scrisori similare au fost trimise și premierului Dorin Recean și președintelui Parlamentului Igor Grosu.

În fine, iată și textul inițiativei legislative trimise de președintele S.O.S. România oficialilor din Republica Moldova:

Articolul 1

Parlamentul Republicii Moldova reiterează atașamentul faţă de prevederile Actului final al Conferinței C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe căi paşnice, diplomatice.

Articolul 2

Parlamentul Republicii Moldova decide unirea Republicii Moldova cu  România.

Articolul 3

Parlamentul Republicii Moldova abilitează guvernul țării să înceapă de urgență, imediat, negocieri cu autorităţile de la Bucureşti pentru definitivarea unirii cu România.

Articolul 4

După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi  notificate autoritățile internaționale competente, Guvernul României, SUA, NATO, ONU, UE, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.

Desigur, orice inițiativă privind Unirea este binevenită, dar, pentru că este vorba de Unire, nu era mai normal ca ”societatea civilă” să se unească în jurul demersului inițiat de senatoarea Diana Șoșoacă, în loc să se creeze alte inițiative paralele, copiate, de altfel, după cel al președintelui S.O.S. România? Unirea nu se va obține prin dezbinare, ci tocmai prin unirea tuturor forțelor politice și civice din România și din Republica Moldova!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Lasă un răspuns

Next Post

Cântare bizantină de excepție! TROPARUL GREVEI PROFESORILOR NEMULȚUMIȚI

vin mai 19 , 2023
TROPARUL GREVEI PROFESORILOR NEMULȚUMIȚI este o cântare bizantină de excepție distribută de colegi. Nu cunoștem autorul, dar pentru că în echipa noastră sunt mulți profesori, ne-am permis să preluăm și mediatizăm volunar această cântare alcătuită ca o reacție firească la ironiile celor ce sunt certați cu educația. Sincere aprecieri autorului! Abonează-te […]

Poate vă place și:

libris.ro