La 4 iunie 1920 s-a semnat Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia.
“Budapesta nu mai fusese capitala unui stat adevarat, suveran, inca din 1527, dupa dezastrul de la Mohaci. Abia dupa 400 de ani, la Trianon, a aparut din nou un stat ungar.”, scria profesorul Ion Coja
Cu alte cuvinte, prin semnarea Tratatului de la Trianon pe 4 iunie 1920 s-a decis crearea statului Ungaria! Altfel Ungaria ar fi rămas în Europa a cincea roată la căruță, un land auxiliar imperiului austriac.
“Tratatul de Pace de la Trianon este un moment istoric, conform căruia, la încheierea Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit. Austria s-a desprins de Ungaria, iar de Ungaria s-au desprins popoarele – altele decât cel maghiar – care până atunci au fost subjugate de Imperiul Austro-Ungar. În realitate, popoarele respective erau majoritare.
Departe de a fi oferit vreun cadou României, departe de a favorizat Statul român, Tratatul de la Trianon se limita numai a pune pecetea dreptului public internațional pe o incontestabilă realitate istorică: apartenența Transilvaniei cu populație majoritar românească la România, stat național unitar.
Adevărul este că pentru drepturile românilor din Transilvania au murit 40.000 de români numai în Revoluția din 1848-1849, iar în primul Război Mondial s-au jertfit sute de mii de soldați pentru Unirea Transilvaniei cu România Mamă.”, a scris Buletin de Carei