libris.ro

Acuzații „revizioniste” la adresa Dianei Iovanovici-Șoșoacă și a lui Lucian Romașcanu pentru că au pomenit de Trianon pe 4 iunie

Acuzații „revizioniste” la adresa Dianei Iovanovici-Șoșoacă și a lui Lucian Romașcanu pentru că au pomenit de Trianon pe 4 iunie

Declarațiile politicienilor din România sunt sub lupa atentă a Ungariei. Dovada? Presa din Ungaria îi acuză pe unii dintre puținii politicieni din România care au sărbătorit Ziua Trianonului, că au „porniri revizioniste”. Totul a pornit de la faptul că ambii politicieni români au sărbătorit public pe 4 iunie 2023, Trianonul, tratatul de pace din 1920 care a consfințit recunoașterea internațională a granițelor actuale ale României, spre marele necaz al Ungariei.

Cu ocazia Trianonului, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii din România, a sărbătorit în felul său ziua Trianonului, printr-o postare publică pe contul său de socializare pe care o redăm integral:

„Astăzi e celebrăm una din zilele importante ale istoriei României, ziua când, prin tratatul semnat la palatul Marele Trianon de la Versailles, românii au obținut recunoașterea internațională a granițelor pentru care au luptat cu eroism in Marele Război.România Mare a strâns, pentru prima dată, marea majoritate a românilor între granițele aceluiași stat, iar un cuvânt de recunoștință trebuie rostit și pentru Emmanuel de Martonne, geograful francez care a ajutat la trasarea noilor frontiere în conformitate cu realitatea etnică.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


(…) Este important de spus că sărbătoarea de astăzi este doar pentru români și istoria noastră și deloc împotriva cuiva. Este încă un prilej binecuvântat de a ne ura La Mulți Ani, România!

PS harta reprezintă situația teritoriului României Întregite în urma tratatelor de la Versailles, Trianon și Saint Germain și o public aici din interes strict istoric…”, se arată în postarea de pe facebook a ministrului Culturii din România, Lucian Romașcanu

Și senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă i-a înfuriat pe cei din Ungaria, atât prin postările sale considerate „revizioniste”, cât și prin declarațiile sale.

Redăm un fragment dintr-o publicație din Ungaria care acuză că Diana Iovanovici-Șoșoacă are ambiții revizioniste mult mai mare decât Orbanul lor:

În martie (n.r. a.c.), senatorul de opoziție Diana Sosoacă a cerut deschis anexarea de către România a teritoriilor Ucrainei care au aparținut cândva României. În acest scop, senatorul a înaintat în parlament un proiect de lege, care să anuleze acordul de bună vecinătate și cooperare româno-ucraineană din 1997. Într-unul din articolele proiectului, scrie: „România anexează teritoriile istorice care îi aparțin, respectiv Bucovina de Nord, Herța, Bugeac, partea ucraineană a Maramureșului istoric și Insula Șerpilor”.

Șoșoacă a argumentat în favoarea inițiativei sale legislative că „așa vreau să refac identitatea culturală, tradițiile, obiceiurile și religia comunității estimate la un milion de români”. 

În interviul său pentru EurAsia Daily zilele trecute, politicianul a repetat că „Ucraina deține ilegal teritorii”. Senatorul care a câștigat un loc pe lista Alianței pentru Unirea Românilor și care conduce în prezent partidul S.O.S. România a spus: „Ucraina trebuie să iasă din logica războiului și să se așeze la masa negocierilor. (…) Problema Ucrainei este că deține teritorii care nu sunt proprii” și „ar trebui să renunțe la teritoriile deținute de alte națiuni”.”, scrie magyarnemzet.hu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info