11 octombrie 1944, eliberarea Clujului de sub ocupația Ungariei hortiste. Boc, prin tăcere, este in doliu

De ani și ani de zile, ziua de 11 octombrie 1944, ziua eliberării orașului Cluj-Napoca de sub teroarea horthystă, nu mai este sărbătorită cu același fast cu care este de pildă sărbătorită ziua eliberării altor orașe din Transilvania de Nord, ocupată de către armata ungară. De pildă la Satu Mare și al Oradea sau prin alte orașe, această zi consfințește prilejul unor ample manifestări cu parade militare, cu activități cultural-patriotice, manifestări artistice și momente solemne, ceremonii religioase și militare, etc. De ani buni la Cluj, Boc se ascunde într-un cimitir ca nu cumva să-l vadă UDMR-iștii și să măcăie urât despre Ziua Eliberării Clujului? Ori atunci care să fie explicația că o asemenea zi este tratată într-un mod ordinar, ca și altele care trec fără rost și fără însemnătate? Să ne mire atunci dovezile de antiromânism ale administrației din Cluj la adresa a numeroase monumente românești?

Redăm integral părerea unui clujean, a actorului și regizorului Emanuel Petran despre atitudinea lui Boc din ultimii ani față de Ziua Eliberării Clujului de sub ocupația horthystă, ziua de 11 octombrie 1944:

“11 octombrie 1944, eliberarea Clujului de sub ocupația Ungariei hortiste. Boc, prin tăcere, este in doliu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Domnule Boc, dacă bine îmi aduc aminte sunteți ales ca primar, din greșeală, de către români. E drept, cu sprijinul maghiarilor. Ei nu au greșit, au investit în dumneavoastră și au câștigat! Astfel, împreună cu Consiliul Local, ați dat 10 milioane de euro lui Maczalik si altora, ca să pună la pământ istoria și memoria românilor, într-un proiect de demolare a istoriei noastre, ilegal. Dacă era doar atât, aș fi zis că sunteți prostuț. Dar, statuile maghiarilor care au făcut rău românilor se ridică sub mandatul dumneavoastră, deci pe lângă prostie, dați dovadă si de trădare. Din această cauză, sub mandatul dumneavoastră, statuile românești din Cluj sunt date jos, iar cele maghiare ridicate. De asta, l-ați ales pe Maczalik, arhitect de etnie maghiară, premiat de către Budapesta, să desăvârșească opera dumneavoastră de deznaționalizare a românilor prin acțiuni de ștergere a memoriei, a istoriei și a identității românești din Cluj. Așa cum am promis, în scurt timp o să vă fac plângere penală pentru aceste atentate împotriva românilor, fiindcă dumneavoastră, ca primar, trebuia să apărați și să conservați identitatea românească, nu să o distrugeți.

Dar, acum, să vorbim despre un alt act, care, la fel ca memoria personalităților românești pe care o distrugeți, îl treceți cu vederea, deși și datorită lui sunteți primar român în Cluj. În 11 octombrie se implinesc 79 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația Ungariei hortiste.

Normal, pentru dumneavoastră, din moment ce dați jos Școala Ardeleană , pe Blaga și Eminescu, pe Iuliu Maniu și îl ridicați pe Marton Aron, cel pe care statul român l-a arestat pentru activități impotriva statului român, înțeleg, este un moment de durere cruntă.

Dar, dacă dumneavoastră nu suportați ideea de a celebra eliberarea Clujului, de ce îl mai plătiți pe domnul Țene, cel de la cultură? Toate organizațiile care ar trebui să promoveze aceste momente ale istoriei noastre, devin de fapt anexe ale primăriei, prin faptul că cei care le conduc primesc bani de la dumneavoastră și se află sub oblăduirea și conducerea domnului Țene, cel care este un fel de struțo-cămilă al distribuirii banilor din primărie. Astfel, prin domnul Țene, primăria conduce de fapt ONG-urile. Vă amintesc că banii nu sunt ai dumneavoastră și ai domnului Țene, ci ai clujenilor. Deci banii trebuie să se întoarcă in servicii publice, lor. Dumneavoastră doar trebuie să-i administrați corect. Iar domnul Țene, trebuie să-și facă treaba față de clujeni, nu trebuie să conducă ONG-urile în numele dumneavoastră.

Domnul Țene, la dispoziția dumneavoastră, este cel care ar trebui să organizeze activitățile cu ocazia eliberării Clujului de sub ocupația hortistă.

În 11 octombrie ar trebui să fie o paradă militară, nu? Ar trebui să ne bucurăm. Dar, sunt naiv, nu? Din moment ce dumneavoastră dați statuile românilor jos, de ce ați onora armata și populația cu amintirea eliberării? Că doar dumneavoastră vreți inversul, nu? Altfel de ce l-ați angajat pe Maczalik pe 10 milioane de euro să ne distrugă istoria și trecutul?

Domnule Boc, vă propun să mergeți la Budapesta împreună cu domnul Țene și să faceți o sesiune de comunicări prin care să vă exprimați regretul ocupării Clujului de către trupele române. Vorbiți cu Maczalik care a fost premiat de Budapesta. Sigur vă pune o vorbă bună.”, a scris pe facebook actorul Emanuel Petran

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

9 Octombrie 1621: Pacea turco-polonă de la Hotin. Se confirmă suzeranitatea otomană asupra Moldovei. Polonii restituie Hotinul Moldovei

lun oct. 9 , 2023
Otomanii, încurajați de victoria facilă obținută în Bătălia de la Țuțora (17 septembrie – 7 octombrie 1620), au sperat apoi să cucerească și Ucraina, teritoriu aflat pe atunci în componența Poloniei. Astfel că o armată numeroasă, de aproximativ 130.000 – 150.000 de veterani turci, conduși de sultanul Osman al II-lea, […]
9 Octombrie 1621: Pacea turco-polonă de la Hotin. Se confirmă suzeranitatea otomană asupra Moldovei. Polonii restituie Hotinul Moldovei

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News