Evenimente

20-22 Octombrie: Expoziția de arheologie „𝐕𝐀𝐒𝐋𝐔𝐈𝐔𝐋 𝐌𝐄𝐃𝐈𝐄𝐕𝐀𝐋”

„Cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară a numelui de Vaslui, în legătură cu boierul Șerbea (în anul 1423), dar și odată cu rememorarea importantei contribuții a renumitului voievod Ștefan cel Mare la dezvoltarea târgului medieval Vaslui, Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui – în colaborare cu Consiliul Județean Vaslui, Primăria Vaslui și Centrul Cultural Județean Vaslui – organizează Expoziția „VASLUIUL MEDIEVAL”.

𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬𝐚̆ 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟐𝟎-𝟐𝟐 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐥𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐃𝐨𝐦𝐧𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐕𝐚𝐬𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐯𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐭𝐚̆ 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟐𝟎 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖:𝟎𝟎. Acest eveniment expozițional va fi dedicat perioadei de început a Curții Domnești Vaslui din prima jumătate a veacului al XV-lea, dar cu precădere epocii lui Ştefan cel Mare (1457-1504), în care orașul a cunoscut o dezvoltare politică, economică și militară deosebită.

Astfel, expoziţia „VASLUIUL MEDIEVAL” încearcă să recompună atmosfera epocii ștefaniene și a moștenirii sale culturale, prin etalarea unor obiecte de patrimoniu din veacurile XV-XVI: arme și unelte meșteșugărești, piese de cavalerie și harnașament, ceramică și cahle pentru sobă, piese de artă creștină etc. Vor fi expuse și lucrări de artă care reflectă omagiul urmașilor pentru marele domn și prețuirea lor pentru renumitele fapte de vitejie și de ctitorire ale acestuia, cum ar fi macheta statuii ecvestre a voievodului de la Băcăoani și macheta Cetății Soroca (Republica Moldova).

20-22 Octombrie: Expoziția de arheologie „𝐕𝐀𝐒𝐋𝐔𝐈𝐔𝐋 𝐌𝐄𝐃𝐈𝐄𝐕𝐀𝐋”, Foto: Facebook / Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

Exponatele fac parte din patrimoniul muzeal vasluian și ele conturează existența unei culturi materiale și spirituale. Acestea au aparținut unei înfloritoare civilizații medievale de pe aceste meleaguri. Tocmai de aceea, majoritatea pieselor provin de la situl arheologic „Curțile Domnești” Vaslui – importantă reședință domnească de care Ștefan cel Mare s-a îngrijit în mod deosebit.

Așadar, vă invităm să ne fiți alături la această importantă manifestare expozițională care să ne aducă aminte cu mândrie și smerenie de personalitatea covârșitoare a celui mai mare conducător al Țării Moldovei.

Organizatorii și prezentatorii acestui eveniment sunt: prof. dr. RAMONA MARIA MOCANU – manager al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și dr. LAURENȚIU CHIRIAC, muzeograf la aceeași instituție.”, se arată în comunicatul postat pe facebook de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

16 Mai 1600 – Mihai Viteazul ia Cetatea Suceava fără niciun fel de luptă, pur și simplu i se deschid porțile cetății

Sub spectrul unei iminente reveniri a lui Sigismund Báthory cu scopul de a recuceri Transilvania…

8 ore ago

Cu se se mai laudă USR-iștii: propunerea legislativă privind dreptul la avort a primit raport de adoptare

Oana Cambera, deputat neafiliat, fostă USR și PLUS, acum ajunsă vicepreședinte la partidul Reper, se…

15 ore ago

Militarii rezerviști cer printr-o petiție actualizarea soldelor de grad!

Gradul militar același și totuși diferit !? Militarii în activitate, în rezervă sau retragere și-au…

21 de ore ago

Cristina POBIRCI, o gorjeancă talentată!

Cristina POBIRCI: Sunt din Părău de Pripor și totul a început la varsta de 6 ani…

21 de ore ago

Prim ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat

Prim ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în localitatea Handlová, în fața Casei de…

22 de ore ago

Pagina de Facebook a singurului cotidian românesc din Carei, furată de hackeri

De ani buni, Buletin de Carei este singurul cotidian românesc independent din zonă care încă…

o zi ago