Evenimente

La 25 aprilie 1920 se năștea Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Născută la Fălticeni, cu tatăl casier la BNR Fălticeni și mama casnică, Sofia Ionescu-Ogrezeanu are norocul să studieze Facultatea de Medicină Umană din București și apoi să lucreze alături de personalități precum Francisc Rainer, Prof. George Emil Palade, Prof. Alfred Rusescu, Prof. N. Ionescu-Sisești.

După un prim stagiu de practică la oftalmologie și un al doilea în calitate de medic de circă rurală în comuna Baia, o localitate de lângă Fălticeni, începând cu 15 octombrie 1943 Sofia Ionescu-Ogrezeanu efectuează un stagiu de internat in Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din București, intrând în prima echipǎ neurchirurgicalǎ, consideratǎ echipa de aur, alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești și doctorii Constantin Arseni și Ionel Ionescu, cel care avea să-i devină și soț.

Potrivit Sofiei Ionescu-Ogrezeanu, aceasta a recunoscut (într-un interviu TVR cu Eugenia Voda), că a fost prima femeie neurochirurg, nu din lume, ci din sud-estul Europei.

Anul 1944, un an în care bombardamentele asupra Bucureștiului au produs mulți morți și răniți, a creat un context în care viața unui copil atârna de necesitatea unei intervenții chirurgicale de maximă urgență, tocmai când nici un medic nu era disponibil.

În calitate de tânără studentă, Sofia Ionescu-Ogrezeanu s-a oferit să-l opereze pe acel copil, intervenție care s-a dovedit salvatoare. Acea operație i-a decis Sofiei Ionescu-Ogrezeanu viața timp de 47 de ani de neurochirurgie, schimbându-i complet cariera (n.r. Sofia Ionescu-Ogrezeanu se aștepta la o viață liniștită de medic internist la Fălticeni).

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

2 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

6 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

6 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

o săptămână ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

o săptămână ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

2 săptămâni ago