Cultural

O carte pe care trebuie s-o aveți în bibliotecă: “Mihai Eminescu despre Bucovina și Basarabia”, de Gică Manole

Gică Manole este un istoric și eseist român născut la Tătărășeni, în județul Botoșani. A obținut titlul de doctor în istorie cu calificativul Magna Cum Laudae la  Facultătea de Istorie din Iași, în cadrul Universității „Al. I. Cuza”.

Din calitatea de profesor și doctor în istorie, domnul Gică Manole a avut o carieră publicistică foarte prolifică, publicând până acum zeci de volume de cărți.

Cartea “Mihai Eminescu despre Bucovina și Basarabia”, de Gică Manole, tratează unele dintre cele mai dureroase subiecte ale istoriei poporului român. Pierderea sau răpirea samavolnică a două teritorii istorice românești, Basarabia și Bucovina.

“Bucovinean prin origine, Mihai Eminescu a scris mult despre nedreptațile istorice la care au fost supuși românii bucovineni la ei acasă.
Analizând toate articolele scrise de Mihai Eminescu despre tragedia Bucovinei, anexată prin hoție și fraudă de către Austria la 1775, m-am convins încă o dată de marea dragoste cu care poetul național i-a îmbrățișat pe românii de pretutindeni, apărându-le cauza lor dreaptă.
Veți vedea în carte cum a reacționat Mihai Eminescu, la 1878, când România fusese obligată să cedeze Rusiei cele trei ținuturi din sudul Basarabiei, ca urmare a hotărârii Congresului de pace de la Berlin (iunie-iulie 1878), cât de vehement s-a manifestat poetul național, scriind cum că de bunăvoia sa România nu va da Rusiei nimic. Nu-i cerem nimic, și nici nu-i dăm nimic Rusiei! Dacă ea ne ia cu forța sfântul nostru pământ  basarabean, să o facă, căci e în măsură. Dar noi, românii, scria Eminescu, niciodată nu vom fi de acord să-i dăm de bunăvoie sau de frică pământul nostru sfânt.” (Gică Manole)

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

2 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

3 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

6 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

o săptămână ago