Site icon Glasul.info

17 Mai 1923 – A avut loc inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut în Parcul Carol, printr-o ceremonie impresionantă

17 Mai 1923 - A avut loc inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut în Parcul Carol, printr-o ceremonie impresionantă

17 Mai 1923 - A avut loc inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut în Parcul Carol, printr-o ceremonie impresionantă

Într-o zi de joi, pe 17 Mai 1923, de Ziua Eroilor și de Ziua Înălţării Domnului, au fost aduse rămășițele pământești ale unui erou necunoscut și au fost înhumate pe Dealul Filaretului din Parcul Carol, și în cadrul unei ceremonii impresionante, Mormântul Ostașului Necunoscut a fost inaugurat în anul 1923, în fața Palatului Artelor (care găzduia Muzeul Militar) din Parcul Carol I din București, devenind loc național de pelerinaj și de reculegere în memoria celor 225.000 de ostași care s-au jertfit în Primul Război, pentru întregirea României.

„Pentru preamărirea vitejiei neamului nostru, dovedită încă o dată cu ocaziunea marelui război de întregirea neamului s-a hotărât în al IX-ea an de glorioasă domnie a maiestăţilor lor Regele Ferdinand I şi Regina Maria şi în al VII-ea an de la începutul războiului pentru întregirea neamului, dezgroparea rămăşiţelor pământeşti ale «Ostaşului Necunoscut» şi înmormântarea lor de veci în Capitala ţării, la Bucureşti, în ziua de 17 mai 1923 – Ziua Înălţării Domnului – într-un mausoleu din Parcul Carol I în faţa Muzeului Militar”

Programul Ceremoniei înmormântării ostaşului necunoscut

Alegerea soldatului necunoscut, intrată în legendă: „Acesta este tatăl meu!”

Onoarea de a-l alege pe eroul necunoscut i-a revenit unui elev fruntaș, Amilcar C. Săndulescu, de la Liceul Militar „Dimitrie A. Sturdza” din Craiova, premiant și orfan de război care pus în fața a zece sicrie cu rămășițele pământești ale unor eroi necunoscuți, l-a ales cu emoție pe unul dintre ele și a spus:

„Acesta este tatăl meu!”

Amilcar C. Săndulescu, de la Liceul Militar „Dimitrie A. Sturdza” din Craiova

Pe piatra de mormânt gravată cu ornamente în stil brâncovenesc ese încadrat un epitaf cu următoarea inscripție:

 ”AICI DOARME FERICIT ÎNTRU DOMNUL OSTAȘUL NECUNOSCUT SĂVÂRȘIT DIN VIAȚĂ ÎN JERTFA PENTRU UNITATEA NEAMULUI ROMÂNESC. PE OASELE LUI ODIHNEȘTE PĂMÂNTUL ROMÂNIEI REÎNTREGITE

Exit mobile version