Site icon Glasul.info

27 Mai 1898 – Cum se sacrificau jurnaliștii pentru politicienii români care luptau în Transilvania pentru drepturile românilor

La 27 mai 1898 avea loc Procesul de presă al „Tribunei Poporului” din Arad, judecat la 27 Mai/8 Iunie 1898. (La curtea cu jurați din Oradea mare). Acuzatul: Aurel Trif, colaborator intern al foii. Substratul acuzației: Un articol, intitulat „Vremea s’a împlinit”, în care, prin deduceri istorice filosofice se ajunge la concluzia că națiunea română trebue să-și dobândească drepturile, căci spiritul timpului nu mai permite ca popor să asuprească pe popor și că toți aceia care se opun spiritului timpului, au să fie înfrânți de acesta.

Actul de acuzație nu specifică care pasaje din articol ar conține agitație, ci incriminează întreg articolul. Acuzatul este declarat vinovat de delictul agitației și condamnat la 3 luni închisoare de stat și 50 florini amendă. Juriul, care a dat verdictul unanim de condamnare, a fost compus din: Andriska Károly, Weisz Károly, Karger Sándor, Csobănczy Lajos, Fleischbacker Gyula, Berger Samuel, Popper, N. János, Stark Gyula, Guttmann Jozsef, iar suplenți Dr. Sarkadi Lajos și Janki Antal.

27 Mai 1898 - Cum se sacrificau jurnaliștii pentru politicienii români care luptau în Transilvania pentru drepturile românilor
27 Mai 1898 – Cum se sacrificau jurnaliștii pentru politicienii români care luptau în Transilvania pentru drepturile românilor

Ziarele vremii au redat pe larg simulacrul de proces și acuzațiile ridicole ale ungurilor împotriva jurnaliștilor de la Tribuna poporului din Arad.

Partea și mai interesantă este aceea că de fapt Aurel Trif a fost doar un țap ispășitor care și-a asumat rolul de sacrificiu pentru a proteja un politician care lupta cu ardoare la vremea respectivă în Transilvania pentru drepturile și libertățile românilor, în persoana lui Vasile Goldiș.

De fapt articolul „Vremea s’a împlinit…” publicat în Tribuna poporului din Arad la data de 10 decembrie 1897 îi aparținea lui Vasile Goldiș și era semnat discret cu literele “vg”.

„Duhul vremurilor pluteşte peste popoare şi cuvântul Domnului risipeşte pe cei ce se împotrivesc. Ridică’ţi fruntea Române şi vezi împrejur. Cei ce s’au sumeţit, sunt aşternuţi la pământ şi neamurile toate de jugul robiei au scăpat. Zeci de ţărişoare au avut Germanii şi între sine se băteau ca proştii şi de ei lumea râdea. Suflat-a peste ei vremea şi cu toţii s’au prins, împărat ridicat-au în fruntea lor şi astăzi împărăţie au, de care tremură lumea”

Vasile Goldiș, 10 decembrie 1897, Tribuna poporului, Arad, „Vremea s’a împlinit…”

Când s-a dezlănțuit cenzura autorotăților maghiare apare un proces de presă „pentru agitare contra naţionalităţei” împotriva „Tribunei Poporului” din Arad prin „Actul de acusă nr.5798/ 4 aprilie 1898 dat la tribunalul din Oradea mare”.

Deși Vasile Goldiș este autorul articolului „Vremea s’a împlinit…”, semnat discret cu literele “vg”, conducerea ziarului Tribuna poporului îl scoate la înaintare pe ziaristul Aurel Trif ca autor al articolului împotriva căruia se porniseră acuzațiile. Practic este sacrificat Aurel Trif pentru a proteja o cauză considerată mai importantă, și anume activitatea de luptă identitară și politică națională a lui Vasile Goldiș. O practică a vremii care se pare că era destul de comună pe atunci…

Exit mobile version