28 Mai 1946 – Căminul Studențesc „Avram Iancu” din Cluj a fost atacat de muncitorii iredentiști maghiari și pro-comuniști de la fabrica Dermata și atelierele CFR
“În noaptea de 28 spre 29 mai 1946 Căminul Studențesc „Avram Iancu” din Cluj a fost atacat de muncitorii iredentiști maghiari și pro-comuniști de la fabrica Dermata și atelierele CFR.
Înarmați cu răngi de fier, arme de foc și cocktailuri molotov i-au atacat pe studenții din cămin, cu scopul de a elimina rezistența anti-comunistă și anti-iredentistă a studențimii clujene.
Parterul căminului a fost devastat complet, însă studenții au reușit să se baricadeze în cămin și să riposteze cu borcane, găleți cu apă, cărămizi, țigle și piese de mobilier.
Riposta a fost atât de îndrăzneață, că atacatorii au început să bată în retragere.
O patrulă sovietică care era în zonă i-a alungat definitiv, însă autoritățile au operat arestări fix în rândul studenților anticomuniști.
28 Mai 1946 – Căminul Studențesc „Avram Iancu” din Cluj a fost atacat de muncitorii iredentiști maghiari
Greșeala poliției aservite noului regim a fost scânteia care a generat greva studențească din primăvara anului 1946. Mii de studenți au protestat pe străzile Clujului timp de 19 zile (1-19 iunie 1946) până când toți studenții români au fost eliberați.
Liderul evenimentelor de atunci a fost viitorul mitropolit al Clujului, Vadului și Feleacului, Bartolomeu (Valeriu) Anania, pe vremea respectivă student în anul al II-lea la medicină și președinte al studențimii clujene.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
La invitația asociației partenere și prietene ANCMRR – Filiala Județeană Gorj “General IOAN CULCER”, au participat Cristinel Tutunaru în calitate de președinte AORR – Sucursala Gorj împreună cu vicepreședintele Alin Sulea, la evenimentul organizat pentru sărbătorirea “Zilei REZERVIȘTILOR“. În baza legii 270/2015, în calitatea de rezerviști voluntari, ne-am alăturat camarazilor […]