Site icon Glasul.info

31 Mai – Ziua Geniștilor Militari

“Prima unitate de geniu din armata română a luat ființă în Moldova în anul 1859, prin constituirea Batalionului 1 Geniu, în baza aprobării date, la 31 mai 1859, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza prin Raportul Consiliului de Miniștri nr. 1902.

Un an mai târziu, a fost înființat un batalion de geniu și în Țara Românească. În același an, la 11/23 noiembrie 1860, cele două batalioane au fost reunite într-un regiment de geniu, care a funcționat până la 31 decembrie 1861/12 ianuarie 1862, când, în urma desființării Batalionului 1 Geniu de la Iași, Batalionul 2 Geniu de la București a devenit Batalionul de Geniu.

În ajunul Războiului de Independență, organizarea batalionului de geniu cuprindea un stat major, un pluton independent, o școală a trupei geniului și cinci companii (patru de săpători minari și una de pontonieri).”, scrie site-ul Ministerului Apărării Naționale

31 Mai - Ziua Geniștilor Militari, Foto: Facebook / Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro
31 Mai – Ziua Geniștilor Militari, Foto: Facebook / Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro

La mulţi ani Geniștilor Militari!

“La mulţi ani Geniștilor Militari!

În fiecare an, la 31 mai, Armata României sărbătoreşte Ziua Armei Geniu, o armă cu un istoric bogat şi o tradiţie de peste un secol şi jumătate, primul batalion de geniu fiind înfiinţat în anul 1859, prin decret semnat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Participarea geniştilor militari la misiuni în teatrele de operaţii din Angola, Bosnia, Kosovo, Irak și Afganistan au evidenţiat gradul ridicat de pregătire al acestora, precum şi capacitatea de cooperare cu structuri multinaţionale de geniu similare, făcând cunoscută şi recunoscută valoarea militarilor români.”, acesta este mesajul transmis pe pagina de facebook Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro 

Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro 
Exit mobile version