31 mai – Ziua Rezervistului Militar

Anual, în data de 31 mai se aniversează  “Ziua Rezervistului Militar”, eveniment important pentru Armata Română, instituit prin Hotărârea de Guvern nr.467/12.05.2010. Acesta este un prilej potrivit pentru a elogia activitatea celor care au slujit ţara sub drapelul tricolor, în calitate de cadre militare – ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri ori voluntari angajaţi pe bază de contract.

Este ziua celor care, trecuţi în rezerva armatei, promovează, în continuare, valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, interesele şi simbolurile naţionale ale României, spiritul de jertfă şi unitatea de corp ale militarilor, sentimentele de preţuire şi respect faţă de trecutul  poporului român.

Rezerviştii aniversaţi în această zi  sunt  sunt cei care au făcut din militărie o profesiune de credinţă şi de vocaţie, care s-au pus necondiţionat în serviciul statului, au instruit armata şi populaţia,  au participat cu succes în teatrele de acţiuni militare, au fost părtaşi la toate marile evenimente ale istoriei care s-au produs în timpul vieţii lor, au suportat condiţii de existenţă austere şi periculoase, au muncit din greu pe şantierele industriale şi în agricultură, au înfruntat calamităţi naturale pentru salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

31 mai – Ziua Rezervistului Militar

Mulţi dintre ei pot fi incluşi în  rândurile intelectualilor de elită ai ţării. Unii sunt doctori în ştiinţe, ingineri sau medici renumiţi; mulţi au publicat cărţi valoroase sau fac parte din uniuni ale oamenilor de ştiinţă, în diferite domenii; nu puţini au terminat a doua sau a treia facultate, vorbesc limbi  de circulaţie internaţională sau pot mânui mijloace tehnice dintre cele mai moderne.

Ei sunt încrezători că, după o  lungă perioadă  de umilinţe şi ofense nemeritate, vor beneficia de noi reglementări în domeniul pensiilor militare, care să reflecte realitatea, să fie echitabile şi să pună ordine în acest sistem, în consens cu procedurile din toate statele europene.

Aniversarea la care ne referim impune şi un recurs la istorie, fie el şi schematic:

–  Rezerva armatei, ca o entitate a sistemului militar, îşi are originea în “Legea pentru organizarea puterii armate în România” , adoptată în anul 1864, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Conform acestei legi, în structura de forţe militare ale ţării era menţionată “rezerva armatei permanente”.

–  În anul 1866, în “Legea asupra poziţiei ofiţerilor”  este precizată situaţia în care se pot afla cadrele militare, respectiv : în activitate, în disponibilitate, în reformă şi în retragere. Acest act legislativ reprezintă debutul procesului de configurare a corpului cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ca segment socio-profesional distinct în societatea românească.

–  După adoptarea Constituţiei din 1923, respectiv în anul 1925, s-a constituit “Societatea Ofiţerilor în Rezervă Proveniţi din Activitate ( S.O.R.P.A.). Era prima structură asociativă a rezerviştilor militari. Aceasta a fost desfiinţată abuziv de regimul comunist, în anul 1948, şi reînfiinţată, pe temeiuri democratice, la 31.05.1990. 

 Astfel că, spre neuitarea acestei date, se aniversează concomitent “ Ziua Rezervistului Militar”  şi ziua de înfiinţare a actualei structuri asociative a militarilor rezervişti proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale, adică a   Asociaţiei  Naţionale  a  Cadrelor  Militare în  Rezervă  şi  în  Retragere ( A.N.C.M.R.R.), care poartă numele lui Alexandru Ioan Cuza.

–   Legea 80/1995,  prin care a fost aprobat statutul cadrelor militare, stipulează condiţiile în care cadrele active  pot trece în rezerva armatei şi configurează statutul socio-profesional  de reservist militar, drepturile şi obligaţiile acestei categorii de persoane.

Astăzi, numărul rezerviştilor militari proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale este de peste 70.000. Dintre aceştia, aproximativ 38.000 sunt membri cotizanţi ai A.N.C.M.R.R., o structură  asociativă de nivel naţional, care are filiale în toate judeţele ţării şi în sectoarele municipiului Bucureşti.

LA MULŢI ANI REZERVIŞTILOR MILITARI!

Preluare Buletin de Carei

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

31 Mai - Ziua Geniștilor Militari

vin mai 31 , 2024
“Prima unitate de geniu din armata română a luat ființă în Moldova în anul 1859, prin constituirea Batalionului 1 Geniu, în baza aprobării date, la 31 mai 1859, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza prin Raportul Consiliului de Miniștri nr. 1902. Un an mai târziu, a fost înființat un batalion de geniu […]
31 Mai - Ziua Geniștilor Militari, Foto: Facebook / Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Poate vă place și:

libris.ro