Site icon Glasul.info

31 mai – Ziua Rezervistului Militar

Cum, chemati tot veteranii sa lupte pentru Romania?Da, pai TFL-istii se machiaza, ar fi incorect politic sa-i deranjam...

Cum, chemati tot veteranii sa lupte pentru Romania?Da, pai TFL-istii se machiaza, ar fi incorect politic sa-i deranjam...

Anual, în data de 31 mai se aniversează  “Ziua Rezervistului Militar”, eveniment important pentru Armata Română, instituit prin Hotărârea de Guvern nr.467/12.05.2010. Acesta este un prilej potrivit pentru a elogia activitatea celor care au slujit ţara sub drapelul tricolor, în calitate de cadre militare – ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri ori voluntari angajaţi pe bază de contract.

Este ziua celor care, trecuţi în rezerva armatei, promovează, în continuare, valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept, interesele şi simbolurile naţionale ale României, spiritul de jertfă şi unitatea de corp ale militarilor, sentimentele de preţuire şi respect faţă de trecutul  poporului român.

Rezerviştii aniversaţi în această zi  sunt  sunt cei care au făcut din militărie o profesiune de credinţă şi de vocaţie, care s-au pus necondiţionat în serviciul statului, au instruit armata şi populaţia,  au participat cu succes în teatrele de acţiuni militare, au fost părtaşi la toate marile evenimente ale istoriei care s-au produs în timpul vieţii lor, au suportat condiţii de existenţă austere şi periculoase, au muncit din greu pe şantierele industriale şi în agricultură, au înfruntat calamităţi naturale pentru salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.

31 mai – Ziua Rezervistului Militar

Mulţi dintre ei pot fi incluşi în  rândurile intelectualilor de elită ai ţării. Unii sunt doctori în ştiinţe, ingineri sau medici renumiţi; mulţi au publicat cărţi valoroase sau fac parte din uniuni ale oamenilor de ştiinţă, în diferite domenii; nu puţini au terminat a doua sau a treia facultate, vorbesc limbi  de circulaţie internaţională sau pot mânui mijloace tehnice dintre cele mai moderne.

Ei sunt încrezători că, după o  lungă perioadă  de umilinţe şi ofense nemeritate, vor beneficia de noi reglementări în domeniul pensiilor militare, care să reflecte realitatea, să fie echitabile şi să pună ordine în acest sistem, în consens cu procedurile din toate statele europene.

Aniversarea la care ne referim impune şi un recurs la istorie, fie el şi schematic:

–  Rezerva armatei, ca o entitate a sistemului militar, îşi are originea în “Legea pentru organizarea puterii armate în România” , adoptată în anul 1864, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Conform acestei legi, în structura de forţe militare ale ţării era menţionată “rezerva armatei permanente”.

–  În anul 1866, în “Legea asupra poziţiei ofiţerilor”  este precizată situaţia în care se pot afla cadrele militare, respectiv : în activitate, în disponibilitate, în reformă şi în retragere. Acest act legislativ reprezintă debutul procesului de configurare a corpului cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ca segment socio-profesional distinct în societatea românească.

–  După adoptarea Constituţiei din 1923, respectiv în anul 1925, s-a constituit “Societatea Ofiţerilor în Rezervă Proveniţi din Activitate ( S.O.R.P.A.). Era prima structură asociativă a rezerviştilor militari. Aceasta a fost desfiinţată abuziv de regimul comunist, în anul 1948, şi reînfiinţată, pe temeiuri democratice, la 31.05.1990. 

 Astfel că, spre neuitarea acestei date, se aniversează concomitent “ Ziua Rezervistului Militar”  şi ziua de înfiinţare a actualei structuri asociative a militarilor rezervişti proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale, adică a   Asociaţiei  Naţionale  a  Cadrelor  Militare în  Rezervă  şi  în  Retragere ( A.N.C.M.R.R.), care poartă numele lui Alexandru Ioan Cuza.

–   Legea 80/1995,  prin care a fost aprobat statutul cadrelor militare, stipulează condiţiile în care cadrele active  pot trece în rezerva armatei şi configurează statutul socio-profesional  de reservist militar, drepturile şi obligaţiile acestei categorii de persoane.

Astăzi, numărul rezerviştilor militari proveniţi din Ministerul Apărării Naţionale este de peste 70.000. Dintre aceştia, aproximativ 38.000 sunt membri cotizanţi ai A.N.C.M.R.R., o structură  asociativă de nivel naţional, care are filiale în toate judeţele ţării şi în sectoarele municipiului Bucureşti.

LA MULŢI ANI REZERVIŞTILOR MILITARI!

Preluare Buletin de Carei

Exit mobile version