Site icon Glasul.info

1 Iunie 1636 – S-a născut Nicolae Milescu Spătarul, cărturar și traducător, geograf și diplomat român

1 Iunie 1636 - S-a născut Nicolae Milescu Spătarul, cărturar și traducător, geograf și diplomat român

1 Iunie 1636 - S-a născut Nicolae Milescu Spătarul, cărturar și traducător, geograf și diplomat român

La 1 iunie 1636 Nicolae Milescu s-a născut într-o familie de boieri mici, în casa boierului Gavril sulgerul din satul satul Milești, județul Vaslui. În documente nu s-a semnat niciodată Milescu, ci doar Nicolaus Spatharius sau Nikolai Spafariί.

Nicolae Milescu Spătarul, rămas celebru în istoria românească pentru talentul său de diplomat și explorator, a fost în epoca românul “care a călătorit cel mai mult în Lumea Veche, din Europa Occidentală și până în Siberia, China, Mongolia”. A avut astfel posibilitatea și oportunitatea de a-i cunoaște atât pe Ludovic al XIV-lea („Regele Soare”), cât și pe țarul Rusiei, Petru I și pe Împăratul Chinei, Kangxi.

1 Iunie 1636 - S-a născut Nicolae Milescu Spătarul cărturar și traducător, geograf și diplomat român
1 Iunie 1636 – S-a născut Nicolae Milescu Spătarul cărturar și traducător, geograf și diplomat român

“Numele de „Milescu” i-a fost atribuit de Ion Neculce, după numele satului Milești, câștigat mai târziu de urmașii săi colaterali, și a fost preluat ulterior și de alții. Nicolae Milescu a fost cunoscut și sub numele de Spătarul Milescu-Cârnu. Denumirea de „Spătarul” provine de la faptul că o perioadă a deținut funcția de mare spătar la curtea domnului Gheorghe Ghica din Țara Românească (1659-1660)”.

Exit mobile version