La 3 iunie 1976, în faţa Teatrului Naţional din Cluj-Napoca se dezvelise statuia în bronz a lui Eminescu, opera sculptorului Ovidiu Maitec, ceremonie la care marele nostru profesor, Mircea Zaciu, spusese, între altele:
“Monumentul înălţat astăzi, acum şi aici, în inima Ţării, este şi el un răspuns. Lângă aripa stângă a Teatrului Naţional – sufletul de flacără al Poetului! La stânga, lângă inimă, lângă inima simbolului culturii noastre naţionale – simbolul celui mai mare creator al acestui pământ!”
Mircea Zaciu
“Luni, la Cluj-Napoca a avut loc festivitatea dezvelirii unei statui a Luceafărului poeziei românești, operă în bronz a sculptorului Ovidiu Maitec. La festivitate au participat tovarășul Ștefan Mocuța, prim-secretar al comitetului județean de partid, alți activiști de partid și de stat, oameni de știință, cultură și artă, oameni ai muncii români, maghiari și de alte naționalități, elevi și studenți. Statuia a fost dezvelită de primarul municipiului, Constantin Crișan. În cuvântul său, prof. univ. Mircea Zaciu a spus, printre altele:
“Niciodată ca astăzi Eminescu nu a fost mai apropiat sufletului nostru. Venerându-și trecutul, omagiindu-și înaintașii, România socialistă dă un răspuns încărcat de noblețe neliniștitoarei întrebări a poetului: O, nație iubită! / Vei înțelege dorul, vei ști să-l prețuiești?”
Monumentul înălţat astăzi, acum şi aici, în inima Ţării, este şi el un răspuns.”, asta scria presa vremii pe 3 iunie 1976
Se observă imediat accentul pus pe multiculturalitate încă din acele vremuri, pentru că autorul articolului din presa vremii a simțit nevoia sau i s-a indicat “nevoia” să pomenească faptul că la inaugurarea la Cluj-Napoca a monumentului marelui poet național Mihai Eminescu, erau prezenți în afară de români și maghiari și alte naționalități…