Manifestări aprobate la Budapesta împotriva Tratatului de la Trianon

La data de 1 iunie a avut loc în fața Ambasadei României din Ungaria  un marș de protest împotriva Tratatului de la Trianon. Nu împotriva legilor  lui Aponny sau a tragerii pe roată a lui Horea și Cloșca sau a atrocităților săvârșite împotriva românilor de trupele hortyste în perioada 1940-1944 sau a masacrelor trupelor conduse de maiorul Hatvani în Munții Apuseni.

Un grup de maghiari iredentiști din Ungaria lui Viktor Orban vor să primească teritorii românești. Nu au luptat pentru țara lor la Mohacs când au devenit pașalîc turcesc în 1526 dar vor să ia din teritoriile unui stat vecin unde populația majoritară a fost, este și va fi românească.

https://magyarjelen.hu/elindult-a-23-trianon-felvonulas/

Senatorul de Covasna, Ionuț Neagu a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu privitoare la această acțiune dar nu s-a primit încă niciun răspuns.

Intrebare-Trianon-MAE

Tratatul de Pace de la Trianon este un moment istoric, conform căruia, la încheierea Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit. Austria s-a desprins de Ungaria, iar de Ungaria au fost desprinse popoarele – altele decât cel maghiar – care până atunci au fost subjugate de  Imperiul Austro-Ungar. În realitate, popoarele respective erau majoritare, procentul maghiarilor era de numai 41,1%.

Odată cu semnarea Tratatului de Pace, Ungaria a fost obligată să recunoască statele formate din Monarhia Austro-Ungară, inclusiv România, în noile granițe.

Ungaria ar trebui să fie recunoscătoare pentru semnarea Tratatului de la Trianon pentru că în urma lui a devenit stat independent, până atunci făcând parte dintr-un imperiu habsburgic.

Buletin de Carei

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

6 Iunie 1475 - Cei 160 de moldoveni care au luptat pentru apărarea cetății Caffa au fost uciși de turci

joi iun. 6 , 2024
La 6 iunie 1475 puternica cetate genoveză din Crimeea, Caffa, este cucerită de către turcii conduși de marele vizir Ahmed pașa. Cei 160 de moldoveni care au luptat pentru apărarea cetății au fost “tăiați” de turci. Odată cu transformarea Hanatului Crimeii în stat vasal Imperiului Otoman, tătării de aici vor […]
6 Iunie 1475 - Cei 160 de moldoveni care au luptat pentru apărarea cetății Caffa au fost uciși de turci

Poate vă place și:

libris.ro