La data de 1 iunie a avut loc în fața Ambasadei României din Ungaria un marș de protest împotriva Tratatului de la Trianon. Nu împotriva legilor lui Aponny sau a tragerii pe roată a lui Horea și Cloșca sau a atrocităților săvârșite împotriva românilor de trupele hortyste în perioada 1940-1944 sau a masacrelor trupelor conduse de maiorul Hatvani în Munții Apuseni.
Un grup de maghiari iredentiști din Ungaria lui Viktor Orban vor să primească teritorii românești. Nu au luptat pentru țara lor la Mohacs când au devenit pașalîc turcesc în 1526 dar vor să ia din teritoriile unui stat vecin unde populația majoritară a fost, este și va fi românească.

https://magyarjelen.hu/elindult-a-23-trianon-felvonulas/
Senatorul de Covasna, Ionuț Neagu a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu privitoare la această acțiune dar nu s-a primit încă niciun răspuns.
Tratatul de Pace de la Trianon este un moment istoric, conform căruia, la încheierea Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit. Austria s-a desprins de Ungaria, iar de Ungaria au fost desprinse popoarele – altele decât cel maghiar – care până atunci au fost subjugate de Imperiul Austro-Ungar. În realitate, popoarele respective erau majoritare, procentul maghiarilor era de numai 41,1%.
Odată cu semnarea Tratatului de Pace, Ungaria a fost obligată să recunoască statele formate din Monarhia Austro-Ungară, inclusiv România, în noile granițe.
Ungaria ar trebui să fie recunoscătoare pentru semnarea Tratatului de la Trianon pentru că în urma lui a devenit stat independent, până atunci făcând parte dintr-un imperiu habsburgic.
Ultimele postari ale lui Glasul.info (vezi toate)
- 8 Iulie 1481 – Bătălia de la Râmnic, în care voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare, înfrânge oastea munteano-turcă - 8 iulie 2025
- 7 iulie 1601 – Pornind din Debreţin, oastea lui Mihai Viteazul împreună cu cei 800 de soldaţi lui Mihalcea, trece prin Carei, după care îşi stabileşte tabăra la 7 iulie 1601 la Moftin - 7 iulie 2025
- 5 Iulie 1484 – începea Bătălia pentru cetatea Chilia. În vara anului 1484 otomanii au atacat cetatea-port Chilia în vederea extinderii ariei de dominație turcească în nordul Dunării de Jos - 5 iulie 2025