Diverse

Un tânăr arădean împletește trecutul și prezentul într-un proiect de renovare a unei case din 1934

Un tânăr arădean împletește trecutul și prezentul într-un proiect de renovare a unei case din 1934

Un tânăr arădean împletește trecutul și prezentul într-un proiect de renovare a unei case din 1934

Prack Cristian, un tânăr de 22 de ani își dedică timpul liber și resursele pentru a renova, aproape singur, o casă construită în 1934, aflată în Tauț (Arad), satul său natal.

Născut și crescut în Tauț, Cristian a fost mereu fascinat de patrimoniul local și de ce oferă locul în care a crescut, având mai multe inițiative de documentare și promovare, printre care proiectul de fotografie documentară ”Tauțul în imagini”.

După ce a studiat marketingul în Oradea, Cristian a decis să nu lase de izbeliște rădăcinile și să renoveze o casă care a fost martoră la aproape un secol de istorie, adăpost pentru soldații concentrărilor de la acea vreme și care poartă în spate pagini întregi de istorie, conform autobiografiei fostului proprietar, pe care acesta a găsit-o în casă.

„Casa 154, reprezintă mai mult decât o casă; este o parte din identitatea comunității noastre. Prin renovare, nu doar că îmi onorez strămoșii, dar ofer și generațiilor viitoare o legătură tangibilă cu trecutul, împletindu-l  oarecum cu confortul adus de prezent.” spune Prack Cristian. „Îmi doresc ca acest proiect să inspire și alți tineri să se implice în promovarea și conservarea patrimoniului local.”

Casa, construită în stil tradițional, cu prispă, este a 154-a casă din sat, de aici și numele, și păstrează elemente arhitecturale originale, pe care Cristian le păstrează în mare parte, în același timp, adaugă elemente moderne, integrate armonios, pentru a asigura confortul și funcționalitatea necesare în zilele noastre.

Deși locuiește în Oradea, unde a absolvit recent studiile universitare, Cristian se întoarce frecvent în Tauț pentru a lucra la Casa 154. El a transformat această renovare într-o adevărată pasiune, documentând întregul proces prin videoclipuri în care le povestește urmăritorilor săi tot ce face la căsuță, pe rețelele de socializare. În mai puțin de un an a reușit să strângă o comunitate de peste 25.000 de urmăritori și peste 6 milioane de vizualizări pe Instagram și TikTok.

Proiectul lui Cristian nu este doar despre restaurarea fizică, ci și despre revitalizarea memoriei colective și redescoperirea vieții în liniște. „Este o bucurie să vezi cum o clădire veche poate prinde din nou viață și să îți dai seama că eforturile tale au un impact pozitiv.” afirmă acesta.

Tânărul de numai 22 de ani dorește să împărtășească în final experiența traiului la țară și cu alții, dar până atunci vă invită să-i fiți alături în această călătorie prin intermediul rețelelor de socializare.

19 Iunie 2024 – Tauț, Arad.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

3 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

4 zile ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

5 zile ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

o săptămână ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

2 săptămâni ago