Legendele Brașovului: Vlad Țepeș a vrut să le dea foc sașilor brașoveni din cauza unei iubite

Vlad Țepeș a avut tangență cu Brașovul atât înainte de domnie cât și după ce a preluat tronul Țării Românești, mai ales datorită legăturii de prietenie și alianței militare și politice care s-a format între el și Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, guvernator și regent al Ungariei.

Domnitorul Vlad Țepeș ar fi cunoscut-o în anul 1455 pe Katharina Siegel fiica unui țesător sas din Corona (n.r. Brașov). În ajunul Crăciunului anului 1455, Vlad Țepeș ar fi întâlnit mai multe fete care se chinuau să tragă o sanie grea încărcată cu provizii, fete printre care se afla bineințeles și Katharina Siegel. Astfel ar fi cunoscut-o pe Katharina și i-ar fi căzut dragă fata cu cosițe blonde și ochii albaștri. A început o relație interzisă, între doi oameni de etnii și confesiuni religioase diferite, ceea ce a generat mai multe situații tensionate.

29 Aprilie 1459 - Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș
29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

De relație erau deranjați mai ales negustorii sași din clasa conducătoare a orașului. Bârfele care se răspândeau prin breslele negustorilor și meseriașilor brașoveni ajunseseră prin intermediul neguțătorilor transilvăneni până în apusul Europei, după unii chiar până și la urechile papei de la Roma care a refuzat cu desăvârșire să aprobe o asemenea uniune între o catolică și un schismatic.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Vlad Țepeș a vrut să le dea foc sașilor brașoveni din cauza unei iubite

Potrivit legendei legate de iubirea clandestină dintre Vlad Țepeș și Katharina Siegel, nevestele negustorilor sași ar fi răpit-o pe Katharina chiar din propria sa casă, au dus-o într-un alt loc ferit unde au umilit-o, au sluțit-o tăindu-i părul în batjocură pentru a o urâți, și i-au aplicat și o corecție fizică pentru a renunța la relația pe care o avea cu Vlad Țepeș. Din această poveste de dragoste interzisă, se spune că s-ar fi născut nu mai puțin de cinci copii, cărora domnitorul muntean le-ar fi purtat de grijă și le-ar fi lăsat moșteniri însemnate.

Enervat la culme de grozăviile care au ajuns în cele din urmă la urechile domnitorului muntean, Vlad Țepeș a amenințat că va da foc Brașovului dacă iubita nu-i va fi eliberată de îndată. În cele din urmă, prin negociere, Katharina Siegel fost eliberată. Însă animozitatea între negustorii șași și Vlad Țepeș avea să mocnească mereu și să se acutizeze atât de tare până când negustorii sași au pus la punct un plan prin care domnitorul muntean să-și piardă susținerea din partea lui Matei Corvin, regele Ungariei, și să fie arestat sub acuzații minicinoase, fabricate tocmai de aceeași negustori sași care i-au purtat veșnic pică.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Zilele Rezistenței s-au deschis la Sâmbăta de Sus cu o rugăciune a Episcopului Macarie și un moment de reculegere

sâm iul. 20 , 2024
„Zilele Rezistenței” au ajuns la a 14-a ediție! 19-21 iulie, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, se adună elita patrioților creștini  la poalele masivului Făgărașilor, informează Napoca News. În deschiderea manifestării Florin Dobrescu, secretarul general al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, a citit o rugăciune a Episcopului Macarie Drăgoi despre […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News