Site icon Glasul.info

Legendele Brașovului: Vlad Țepeș a vrut să le dea foc sașilor brașoveni din cauza unei iubite

Vlad Țepeș a avut tangență cu Brașovul atât înainte de domnie cât și după ce a preluat tronul Țării Românești, mai ales datorită legăturii de prietenie și alianței militare și politice care s-a format între el și Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, guvernator și regent al Ungariei.

Domnitorul Vlad Țepeș ar fi cunoscut-o în anul 1455 pe Katharina Siegel fiica unui țesător sas din Corona (n.r. Brașov). În ajunul Crăciunului anului 1455, Vlad Țepeș ar fi întâlnit mai multe fete care se chinuau să tragă o sanie grea încărcată cu provizii, fete printre care se afla bineințeles și Katharina Siegel. Astfel ar fi cunoscut-o pe Katharina și i-ar fi căzut dragă fata cu cosițe blonde și ochii albaștri. A început o relație interzisă, între doi oameni de etnii și confesiuni religioase diferite, ceea ce a generat mai multe situații tensionate.

29 Aprilie 1459 - Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș
29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

De relație erau deranjați mai ales negustorii sași din clasa conducătoare a orașului. Bârfele care se răspândeau prin breslele negustorilor și meseriașilor brașoveni ajunseseră prin intermediul neguțătorilor transilvăneni până în apusul Europei, după unii chiar până și la urechile papei de la Roma care a refuzat cu desăvârșire să aprobe o asemenea uniune între o catolică și un schismatic.

Vlad Țepeș a vrut să le dea foc sașilor brașoveni din cauza unei iubite

Potrivit legendei legate de iubirea clandestină dintre Vlad Țepeș și Katharina Siegel, nevestele negustorilor sași ar fi răpit-o pe Katharina chiar din propria sa casă, au dus-o într-un alt loc ferit unde au umilit-o, au sluțit-o tăindu-i părul în batjocură pentru a o urâți, și i-au aplicat și o corecție fizică pentru a renunța la relația pe care o avea cu Vlad Țepeș. Din această poveste de dragoste interzisă, se spune că s-ar fi născut nu mai puțin de cinci copii, cărora domnitorul muntean le-ar fi purtat de grijă și le-ar fi lăsat moșteniri însemnate.

Enervat la culme de grozăviile care au ajuns în cele din urmă la urechile domnitorului muntean, Vlad Țepeș a amenințat că va da foc Brașovului dacă iubita nu-i va fi eliberată de îndată. În cele din urmă, prin negociere, Katharina Siegel fost eliberată. Însă animozitatea între negustorii șași și Vlad Țepeș avea să mocnească mereu și să se acutizeze atât de tare până când negustorii sași au pus la punct un plan prin care domnitorul muntean să-și piardă susținerea din partea lui Matei Corvin, regele Ungariei, și să fie arestat sub acuzații minicinoase, fabricate tocmai de aceeași negustori sași care i-au purtat veșnic pică.

Exit mobile version