Site icon Glasul.info

Obiecte de lux din Imperiul Austro-Ungar prezentate urmașilor iobagilor care munceau pentru ca grofii să-și permită un trai de huzur

Nostalgia Imperiului Austro-Ungar prezentată ca o idee care să corupă mințile celor săraci cu duhul

Poporul român a fost călărit de-a lungul secolelor de multe neamuri: unguri, turci, tătari, austrieci, ruși, etc, însă în nicio provincie nu a suferit mai mult neamul românesc precum au făcut-o românii din Transilvania. Dacă în Moldova și Muntenia au mai fost domnitori care s-au ridicat pentru a apăra demnitatea națională și să lupte curajos împotriva opresiunii străine, românii transilvăneni n-au avut norocul ăsta și au suferit aproape un mileniu sub cizmă străină.

La Carei, în județul Satu Mare, se organizează o expoziție cu porțelanuri din Imperiul Austro-Ungar, fabricate imediat după cele mai crunte masacre și barbarii genocidare desfășurate împotriva neamului românesc din Transilvania. Practic, dacă este să fim puțin malițioși, li se dă ocazia urmașilor iobagilor celor masacrați și oprimați de unguri și austrieci să vadă luxul în care se desfătau cei care le-au ucis, torturat și masacrat strămoșii, în vreme ce criminalii aveau preocupări “înalte”, dragostea pentru porțelanuri și alte obiecte de lux.

Obiecte de lux din Imperiul Austro-Ungar prezentate urmașilor iobagilor care munceau pentru ca grofii să-și permită astfel de obiecte
Obiecte de lux din Imperiul Austro-Ungar prezentate urmașilor iobagilor care munceau pentru ca grofii să-și permită astfel de obiecte

Pentru ca grofii din Transilvania să-și permită astfel de obiecte de lux, trebuiau să crească foarte mult presiunea pe plătitorii de taxe și impozite, care erau preponderent iobagii și țăranii români. Aceste taxe și impozite deveniseră atât de apăsătoare pentru români începând de la jumătatea secolului XIX până spre sfârșitul secolului XIX, încât la începutul secolului XX românii ardeleni preferau să emigreze cu miile în SUA, decât să mai stea vreo clipă în Ardeal și ca tot ce muncesc ei să ajungă în mâna unei stăpâniri parazitare.

Obiecte de lux din Imperiul Austro-ungar prezentate într-o expoziție la Carei

Oare organizatorii vor prezenta și calvarul prin care treceau românii din Transilvania pentru a-și plăti taxele cu care să-și permită grofii să-și cumpere astfel de obiecte de lux?

“Muzeul Județean Satu Mare – Serviciul Muzee Carei-Tășnad, are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției temporare „Noblesse Oblige! Eleganță și rafinament la masă și în cafenele (1850-1940)”, ce va avea loc sâmbătă, 20 iulie 2024, începând cu ora 17:00, la Castelul Károlyi, în sala Cavalerilor.

Expoziția prezintă, în principal, porțelanurile fabricii de la Óbuda, fondată de Tivadar Hüttl, dar și viața din cafenelele Brașovului la începutul secolului XX.

Expoziția introduce vizitatorii în istoria uneia dintre cele mai unice fabrici de porțelanuri din Imperiul Austro-Ungar, la începutul secolului XX, și prezintă istoria fondatorilor, a familiei Hüttl. În cadrul interioarelor istorice, vizitatorii, pot vedea o gamă largă de porțelanuri deosebite.

Cealaltă parte a expoziției recreează atmosfera cafenelelor din Brașov. Simbol al rafinamentului și a influenței culturale vieneze în Brașov, cafenelele sunt un loc esențial în viața socială și culturală a orașului.

Expoziția este realizată prin colaborarea Muzeului Óbudai din Budapesta, a Muzeului de Etnografie Brașov, Muzeul Județean Satu Mare, Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” și a Primăriei Orașului Carei.

Nici din greșeală nu este promovat la Carei porțelanul fabricat în România sau viața din cafenelele Sătmarului sau Careiului. Directorul Muzeului din Carei este consilierul UDMR Hago Nandor.”, scrie Buletin de Carei

Exit mobile version