Un senator acuză practicile permisive ale Guvernului față de vizitele premierului Ungariei și atitudinea sa sfidătoare
Ca senator al României, ales în circumscripția electorală nr. 15 Covasna pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), condamn ferm derapajele repetate ale premierului ungar Viktor Orban de la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, din județul Harghita. An de an, sub pretextul unor „vizite neoficiale” premierul ungar vine în România și desfășoară activități care încalcă flagrant legislația în vigoare.
În aceste condiții alături de colegul Andrei-Emil Dîrlău (ales senator în circumscripția electorală nr. 42 București) am reluat demersul, inițiat anul trecut, de a-i cere prim-ministrului Marcel Ciolacu să-l declare pe premierul ungar persoană indezirabilă în România, în baza recidivelor anuale de la Băile Tușnad, care vizează atingerea suveranității naționale.
Vă reamintesc că la edițiile din anii trecuți, premierul ungar s-a poziționat discriminator și implicit ofensator față de România, din mai multe motive. În primul rând, pentru că, aflat pe un teritoriu suveran și totodată multietninc, în care drepturile tuturor minorităților sunt respectate în acord cu legislația în vigoare, a discutat despre „puritate etnică” și „neamestecul maselor”.
În al doilea rând, pentru că i-a comparat pe câțiva români care arboraseră în mod pașnic o pancardă pe care scria „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”, cu niște drogați. Mai mult, respectivul grup a fost escortat de către forțele de ordine în afara perimetrului în care se desfășura evenimentul politic „maghiaro-maghiar”.
Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că autoritățile române au condiționat utilizarea mai intensă de către partea ungară a interconectorului de gaz dintre cele două ţări de pașnica desfășurare a lucrărilor evenimentului, mai precis de renunțarea la mesajele legate de autonomia așa-zisului „ținut secuiesc”.
Cu alte cuvinte, România, dând dovadă de bună-credință, a acceptat în cadrul vizitei de la Bucureşti, din data de 12 iulie 2022, a ministrului ungar de externe Peter Szijjarto, folosirea mai intensă de către partea ungară a interconectorului de gaz, însă politicienii maghiari au încălcat acordul încheiat între cele două părți, sfârșind prin a face declarații discriminatorii, ostile, degradante și ofensatoare.
Fiind sesizat, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a condamnat public declarațiile premierului Ungariei din data de 23 iulie 2023, calificându-le ca fiind „discurs de ură” şi a constatat că „prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naţionalitate şi rasă”.
Totuși, într-un comunicat remis ulterior agenției de presă Agerpres CNCD a declarat că premierul nu poate fi sancționat pentru declarațiile incriminatorii întrucât beneficiază de imunitate diplomatică. Reamintesc de asemenea faptul că guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, implementează activ în 17 din România, fără consimțământul statului român, așa-zisul Plan Kos Karoly asupra căruia am sesizat Ministerul Afacerilor Externe și Guvernul României în mod repetat.
Mai mult, premierul maghiar este, în actualul context al războiului purtat de Rusia în Ucraina, unul dintre partenerii puterii de la Kremlin, acționând adesea, la nivelul instituțiilor europene, ca un aliat al regimului Putin. Vizitele pe care le-a întreprins recent la Moscova și Beijing vin să confirme din plin acest fapt care a servit drept temei pentru ca Uniunea Europeană să decidă contramandarea reuniunii Consiliului European la Budapesta și convocarea acestuia la Bruxelles. Această situație confirmă că premierul ungar este tot mai izolat politic în Europa din cauza pozițiilor sale pro-Putin.
Orice asociere a factorilor administrativi și politici români cu actualul prim-ministru ungar Viktor Orban dăunează imaginii și intereselor naționale ale României Acțiunile premierului au un caracter vădit revizionist și pe cale de consecință provocator, prejudiciind grav relațiile dintre cele două țări și popoare. De aceea, consider că declararea premierului ungar drept persoană indezirabilă pe teritoriul României este imperativă.
Este timpul ca demnitarii români să se comporte ca atare și să apare demnitatea românilor, în acord cu principiile constituționale care prevăd că țara noastră ca un stat național, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Rămâne de văzut dacă reprezentanții noștri mai știu ce înseamnă onoarea și mai ales demnitatea națională.
senator Ionuț Neagu