Badea Cârțan, un țăran care a folosit cea mai puternică armă: CARTEA!

La 7 august 1911 se stingea la Sinaia, în județul Prahova, unul dintre cele mai pitorești personaje țărănești din Transilvania, Badea Cârțan. Acest cioban simplu, umil, a reprezentat un model pentru lupta românilor transilvăneni pentru independență și pentru unirea Ardealului cu România. Lupta sa clandestină de a folosi cartea românească introdusă ilicit în Transilvania pe post de cea mai efcientă armă pentru a educa masele, a rămas adânc întipărită în conștiința poporului român.

Pe vremea Imperiului Austro-Ungar reprezenta o gravă crimă să introduci cărți scrise în limba română în Transilvania, mii de volume de carte în limba română fiind pe lista neagră a cărților interzise de către administrația austro-ungară din Ardeal. Asumându-și niște riscuri enorme, Badea Cârțan făcea frecvent drumuri în Muntenia, în Regatul României, aducând cu el înapoi sute de cărți în limba română, mai ales dintre cele care lipseau cel mai mult din Ardeal, cu tematică patriotică și istorică.

Timp de trei decenii, Badea Cârțan a trecut dintr-o provincie în alta munții, transferând clandestin în Transilvania sute de volume de carte valoroasă care au ajutat foarte mult dezvoltarea culturală a românilor ardeleni. Din traficul acesta clandestin de carte românească, s-au născut în zona Sibiului și împrejurimi câteva generații de aur ale intelectualității românești, în frunte cu reprezentanții presei și ai asociațiilor culturale românești.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

Dar inima ciobanului Badea Cârțan nu ardea doar setea de răspândire a culturii române printre românii ardeleni, ci îl mistuia în același timp și o sete de cunoaștere a rădăcinilor poporului român. A călătorit mult prin țară și prin străinătate pentru a-și satisface această sete a cunoașterii originii poporului român, ajungând la un moment prin călătoriile sale să poposească tocmai sub Columna lui Traian de la Roma, în Italia.

Badea Cârțan, un țăran care a folosit cea mai puternică armă: CARTEA!
Badea Cârțan, un țăran care a folosit cea mai puternică armă: CARTEA!

„Cum era singur și al nimănui, cum se făcuse seară, s-a așezat pe trotuar și s-a culcat la picioarele Columnei. A doua zi dimineața, trecătorii, polițiștii, ziariștii, au avut o revelație: un țăran din Corjați, un dac la picioarele Columnei lui Traian. ”

Astfel, Badea Cârțan a făcut senzație la Roma, fiind primit cu multă simpatie și prietenie în mediile culturale, politice și jurnalistice din Italia. Ajunsese fără să-și propună asta în rolul de ambasador al culturii și al neamului românesc peste granițele țării, un lucru inedit și neașteptat pentru acele vremuri. Presa din Roma a scris în ziua următoare:

„Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci”.|

I s-a publicat fotografia, i s-au luat interviuri.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Festival 4 Arts, Snagov – Evenimentele muzicale de joi, 8.08 și 9.08

joi aug. 8 , 2024
Comunicat de presă 08.08.2024 Recital de Vioară, Violă și Muzică de Cameră Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo. 08 august 2024, Casa de Cultură „Antim Ivireanu” Snagov, ora 17:00 și Urmăriți Glasul.info și pe Google News Concert Extraordinar de Vioară, Violă și […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro