De ce există testarea prenatală? Puncte de vedere ale unui părinte de copil cu sindrom Down

Asociația Down Art Therapy, 13/08/2024

Testarea prenatală nu susține părinții în luarea unei decizii, ci promovează o poziție specifică: avortul selectiv pe criteriu de dizabilitate. De fapt, avortul selectiv nici nu ar fi fost posibil fără testarea prenatală, care este promovată și sprijinită de o puternică prejudecată de sorginte eugenică, predominantă în sistemul de sănătate și în societate.

Scurtă lămurire: sindromul Down este o afecțiune cauzată de existența unei copii suplimentare a celui de-al 21-lea cromozom. O asemenea copie în plus se numește trisomie, motiv pentru care sindromul Down se mai numește și trisomie 21. Femeile cu vârsta peste 35 de ani au o mai mare probabilitate de a da naștere unor copii cu afecțiuni genetice de tip trisomie 21 decât femeile mai tinere.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

Există o dilemă rezervată aproape exclusiv părinților de copii cu sindrom Down: cum reacționați la întrebarea „N-ai făcut testele?” Cel care întreabă se referă la testele de screening prenatal care pot indica prezența sindromului Down.

Atât implicațiile întrebării, cât și  frecvența mare cu care aceasta e pusă unor familii cu copii încă nenăscuți indică faptul că protocolul screeningului prenatal servește cu precădere la avortarea copiilor cu dizabilități, cel puțin în mintea majorității covârșitoare a oamenilor.

Protocolul cu pricina include:

  • Screening combinat în primul trimestru. În mod tipic, acest screening non-invaziv se face între săptămânile 11 și 14 și include o analiză de sânge care determină nivelele de substanțe specifice sarcinii în sângele mamei. Pe lângă această analiză se mai efectuează și o investigație la ecograf. Rezultatele sunt oferite sub forma unei proporții matematice care indică o probabilitate de făt cu defect, ceea ce înseamnă că este un instrument de estimare și nu unul diagnostic. Toate rezultatele care depășesc o valoare de graniță indică nevoia unor noi teste.
  • NIPT înseamnă screening prenatal non-invaziv. Acesta se poate face începând cu săptămâna a 9-a de sarcină și se bazează pe analiza unor mici cantități de ADN placentar prezent în sângele mamei. NIPT are rate de detectare mai bune decât screeningul combinat, însă nici acesta nu oferă un diagnostic definitiv.
  • Cei care primesc rezultate cu probabilitate mare în urma uneia din metodele de mai sus sunt de regulă sfătuiți să facă amniocenteza. Aceasta e o procedură invazivă care duce cu sine riscul de complicații, inclusiv pierderea sarcinii. Ea presupune extragerea unei mostre de lichid amniotic, din care se vor analiza cromozomii copilului. Amniocenteza oferă un diagnostic definitiv și se face între săptămânile 15 și 20, ceea ce înseamnă că avorturile în urma unui rezultat pozitiv se fac de obicei în luna a 4-a de sarcină.

La scurtă vreme după pensionarea sa, renumitul consilier în probleme de genetică Robert Resta scria un articol de o sinceritate proaspătă cu titlul „Testarea prenatală – la ce folosește? Evaluare și privire critică.” Lucrarea oferă o vedere generală amplă și informativă a testării prenatale, pe care o analizează după cele cinci scopuri declarate de obicei:

  1. Prevenirea bolilor genetice
  2. Evitarea suferinței
  3. Liniștirea părinților
  4. Pregătirea pentru viața cu un copil cu dizabilități
  5. Facilitarea alegerii. – continuarea pe www.culturavietii.ro.

Despre autor

Kristina Artukovic are studii de master în filozofie și filologie, este cadru didactic universitar în Zagreb și mamă de copil cu sindrom Down. Traducere și adaptare după SecularProlife.org.


„Dacă însă străjerul a văzut sabia venind şi nu a sunat din trâmbiţă şi poporul n-a fost vestit şi va veni sabia şi va ridica viaţa cuiva, acela a fost răpit pentru păcatele lui, dar sângele lui îl voi cere din mâna străjerului.” (Iesechiel 33:6)

Cultura Vieţii este o publicație online care promovează fundamentele morale ale societății, familia și libertatea religioasă.

Premisa de la care plecăm este aceea că există o ordine morală transcendentă, neschimbabilă, independentă de autoritatea politică vremelnică, iar adevărul este unic și trebuie să stea la baza unei juste guvernări.

Expresia „cultura vieţii” reflectă o concepţie filosofică în conformitate cu care viaţa, în toate stadiile sale de la concepţie şi până la moarte, este sacră şi inviolabilă. „Cultura vieţii” este principial opusă tuturor practicilor care distrug viața, plecând de la avort și încheind cu pedeapsa capitală și războiul de agresiune.

Astfel, CulturaVietii.ro își asumă rolul unui soldat în tranșeea „războiului cultural”.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Lasă un răspuns

Next Post

Industria morții? Să nu fie!

lun aug. 19 , 2024
Reacția negativ-revoltată a societății românești față de tragediile în lanț dezvăluite la un spital bucureștean, deși corectă rațional, e îngustă dar conformîndu-se condițiilor create pentru breasla medicală de către cea mai bine organizată „elită“ globalistă a tuturor timpurilor. E semnificativă prăpastia dintre denumirea unității spitalicești și practicile scoase la iveală […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro