Istorie

Opt zile în lagărul de la Salcia și opt morți, pe o insulă cît un imens cimitir

Opt zile în lagărul de la Salcia și opt morți, pe o insulă cît un imens cimitir

M-am întors ieri din Balta Brăilei cu sentimente amestecate. De oboseală și fericire. Obosit, pentru că nu e ușor să lucrezi cu moartea, în înfățișările ei cele mai crude, cunoscînd suferința deținuților politici dintr-un lagăr și de fericire, pentru că am găsit primii morți de la Salcia, în număr de opt, în locul cel mai cunoscut din universul concentraționar al României comuniste: datorită numărului imens al deținuților de aici și al cruzimii gardienilor. Puteți citi în curînd un amplu reportaj al descoperirilor de la Salcia pe site-ul cotidianul.ro. Acesta e un început – în anii următori vom continua cercetările, pentru a găsi și așeza osemintele tuturor acestor martiri și mărturisitori prin osemintele lor ai cruzimilor comunismului într-un osuar.

Amenajarea lui a început deja, prin osîrdia IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cel care ne-a ajutat și în deschiderea acestui nou șantier în căutarea poporului nostru pierdut, victimele comunismului, după încheierea săpăturilor arheologice de la Periprava, în care vreme de șapte ani am găsit 77 de deținuți, ale căror oseminte sînt zilnic pomenite într-un osuar de la Mînăstirea Dervent. Cu siguranță, la Salcia și în împrejurimi sînt mult mai mulți – de ordinul sutelor.

I-am găsit pe cei opt datorită sprijinului dumneavoastră, al celor care ați donat pentru găsirea lor. Îi vom găsi în continuare, pentru că n-am îndoieli că-i vom descoperi și pe restul morților, martiri și mărturisitori de la Salcia și din celelalte trei lagăre, Grădina, Stoenești și Băndoiu, cît și a celor care au fost ținuți pe barje ancorate lîngă insulă, cu ajutorul dumneavoastră, al celor care ați donat ”pentru săpături” în contul deschis la Fundația ”Doina Cornea” în contul RO83BTRLRONCRT0582391401, deschis la Banca Transilvania Cluj-Napoca.

Nu eu vă sînt recunoscător, ci morții care au acum parte de cruce. Și cei care vor avea, de acum încolo. Doamne ajută!

Marius Oprea


  • MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează

Redacția MAGAZIN CRITIC

Leave a Comment

Recent Posts

25 iulie 1857 – Compromisul franco-britanic care a pregătit nașterea României moderne

Într-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate…

22 de ore ago

24 Iulie 1772 – Știați că Moldova și Țara Românească au cerut unirea lor încă din anul 1772?

24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…

o zi ago

24 iulie 1849 – „Proiectul de pacificare” de la Seghedin – Prima apariție oficială a numelui „România” într-un document istoric

La confluența marilor frământări revoluționare ale anului 1848-1849, în mijlocul unei Europe zbuciumate de idealuri…

o zi ago

24 Iulie 1849 – Armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă de moții lui Avram Iancu la Roșia Montană

La 24 iulie 1849 armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă la Roșia Montană.…

o zi ago

23 Iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu”

La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…

2 zile ago

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

4 zile ago