Site icon Glasul.info

Alianța Părinților atrage atenția MEN: Contractul Educațional restrânge drepturile părinților și elevilor, este neconstituțional

aliantaparintilor.ro

Alianța Părinților trage un semnal de alarmă important și urgent privind abuzurile autorităților contra drepturilor constituționale ale părinților de a-și crește și educa copiii conform propriilor valori morale, culturale și religioase, informează un comunicat de presă, trimis redacției.

Conform acestui document, Alianța Părinților a trimis un memoriu adresat Ministerului Educației, prin care a atras atenția asupra modificărilor aduse Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, în care critică mai multe prevederi.

„Printre exemple se numără și obligarea părinților să fie de acord cu supravegherea copiilor în scopul unei posibile urmăriri penale (prezumție de vinovăție), fără ca părinții să se poată opune fiind sancționați cu amendă sau muncă în folosul comunității (abuz și consimțământ viciat), riscul restrângerii accesului la educație – în caz contrar, dispariția autorității părintești prin obligarea participării la anumite ședințe de consiliere a copilului și (re)educare parentală numai la decizia școlii, sub riscul unei anchete sociale obligatorii (ceea ce este un abuz și prezintă riscul de separare a familiei), condiționarea dialogului dintre părinți, copii și școală numai de apartenența la anumite organizații ale elevilor, în locul unui dialog extins și informat, precum și riscul de eliminare a credințelor religioase sub pretextul eliminării prozelitismului religios (interpretabilă și potențial abuzivă), precum și condiționarea implicării elevilor și părinților în numele eliminării anumitor convingeri considerate potențial discriminatorii, dar definite insuficient.

Constatăm că, deși formularea contractului educațional nu ridică suspiciuni, semnarea lui implică obligarea unilaterală a părinților prin toate prevederile de mai sus: OUG 95/2024 privind supravegherea copiilor în clase, ROFUIP și Statutul Elevului. Prin comparație, Germania reglementează păstrarea datelor doar 72 de ore, în loc de cel puțin 30 de zile, iar clasele sunt considerate zone sensibile și nu pot fi supravegheate, deoarece supravegherea pentru controlul general al comportamentului elevilor este un amestec în dreptul lor la viață privată, iar elevii minori sunt extrem de sensibili juridic din cauza vârstei și vulnerabilității lor”, a precizat Alianța Părinților.

Printre altele, AP subliniază că introducerea contractului educațional, „reglementeaza chestiuni de drept deja reglementate, restrânge drepturile elevilor și părinților fără un temei de urgență în contradictoriu cu art. 53 din Constituția României și contravine garanției accesului neîngrădit la învățământ, conform art. 32 din Constituția României”. (R3media)

Vă recomandăm şi: Memoriu privind modificările Legii învățământului preuniversitar / Comunicat privind modificările Legii învățământului preuniversitar.

Exit mobile version