Site icon Glasul.info

Bogdan Herzog: Uluitoarea copertă a revistei The New Yorker

activenews.ro

În cursul zilei de ieri, pe Twitter am dat peste un meme care parodia o copertă a cunoscutei reviste The New Yorker. Coperta, reprodusă în imaginea de mai sus, este 100% autentică. Ea a apărut pe numărul din 26 iulie 1993 al revistei, așa cum se poate vedea pe linkul de mai jos.

https://www.newyorker.com/magazine/1993/07/26

Pentru cititorul de astăzi este oarecum bizar sau șocant, cuvântul potrivit îmi lipsește, faptul că în 1993, o revistă New Yorkeză pare să prezică, chiar și în glumă o distrugere a turnurilor gemene, făcută de cineva „cu prosop pe cap”. Da .. și nu… Vedeți Dvs., în 1993, în luna februarie a avut loc primul atentat de la World Trade Center organizat, ni se spune, tot de arabi afiliați cu al-Qaeda. Așadar, este posibil ca într-o line ciudată, de care aparține și revista pariziană Charlie Hebdo, americanii să facă haz de necaz. Poate nepotrivit, dar nu ieșit din comun.

Cu totul altceva mi-a atras mie atenția, și nu știu ca altcineva să fi observat până acum. Vedeți Dvs., atentatele de la 11 Septembrie 2001 au avut loc într-o dată cu o anumită semnificație. A noua a zi a celei de-a XI-a luni este comemorată în calendarul iudaic ca Tisha B’Av (însemnând literalmente acest lucru – a noua a zi a lunii Av). Tisha B’Av comemorează în tradiția iudaică atât distrugerea templului lui Solomon, cât și a celui de-al doilea templu, cel distrus de romani. Tradiția spune că amândouă evenimentele tragice au avut loc în aceeași zi, a noua a lunii a unsprezecea, Av, și sunt comemorate concomitent. Pe scurt, atentatele de la 11 septembrie au avut loc într-o zi care din punct de vedere numerologic este Tisha B’Av – 9/11. Descoperirea nu îmi aparține mie, eu am preluat-o de la un autor american, Mark Glenn. Ce am adăugat eu a fost să constat că în ajun de Tisha B’av 1918 a fost asasinată ritualic familia imperială rusă și că prima explozie nucleară, „Trinity” era programată de Oppenheimer tot pentru o Tisha B’av – cea din 1945. Am scris despre toate acestea în articolul despre Dybbuk și în cartea despre asasinarea lui Ceaușescu.

De ce vă repet aceste informații acum? Pentru că, spre surprinderea mea, revista The New Yorker cu coperta în cauză a apărut în ajun de Tisha B’av 1993. – integral pe activenews.ro.

Exit mobile version