La data de 9 octombrie 1872, la Buda (n.r. Budapesta) s-a emis Ordinul Ministerului de Interne regal maghiar trimis comitelui suprem al comitatului Zarand privind aplicarea măsurilor necesare pentru a nu mai fi arborat steagul românesc, precum s-a întâmplat la Baia de Criş, cu prilejul înmormântării lui Avram Iancu.
La 10 septembrie 1872 murea Avram Iancu, considerat a fi cel mai mare erou național al românilor din Transilvania.
“În dimineața zilei de 10 septembrie 1872, Avram Iancu a fost găsit mort, cu privirea încremenită spre cer, pe prispa brutăriei (azi muzeu) lui Ioan Stupină, zis Lieber, din Baia de Criș.A fost îngropat cu funeralii naționale la 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea, jud. Hunedoara, lângă “Gorunul lui Horea”.”
Emoția națională puternică pe care au stârnit-o funeraliile naționale dedicate lui Avram Iancu la Baia de Criș au luat prin suprindere puterea politică de la Budapesta și memoria recentă a faptelor de arme ale lui Avram Iancu și ale moților săi au speriat orânduirea de la Buda (n.r. Budapesta).
După citirea unui raport alarmant cu privire l-a ce s-a întâmplat în comitatul Zarandului, la 9 octombrie 1872 s-a emis Ordinul Ministerului de Interne regal maghiar trimis comitelui suprem al comitatului Zarand privind aplicarea măsurilor necesare pentru a nu mai fi arborat steagul românesc, precum s-a întâmplat la Baia de Criş, cu prilejul înmormântării lui Avram Iancu.