Antiromanism

13 octombrie 1907 – Jandarmii unguri l-au împușcat mortal pe românul G. Marcas, în timpul alegerilor parlamentare

Legislația de după anul 1867 a fost concepută în asemenea fel încât nemaghiarii să aibă extrem de puține șanse de a conta pe plan politic și social, excluzând de la vot majoritatea populației românești. Puținii candidați ai românilor care reușeau cu chiu cu vai să îndeplinească acele condiții draconice impuse nemaghiarilor erau efectiv intimidați, amenințați sau chiar bătuți în timpul campaniei electorale.

Alegerile pentru Parlamentul Ungariei se lăsau nu de puține ori cu bătăi, violențe, sau chiar cu uciderea românilor. Pe octombrie 1907 Tribunalul din Oradea Mare preia cazul alegerii de deputat la Tinca, unde jandarmii l-au împușcat mortal pe românul G. Marcas.

Chiar dacă 36 de martori dovedesc nevinovătția acuzațiilor, tribunalul ține saă-și dovedească apartenența la hungarism, condamnând țăranii Moise Cos la 2 ani de temniță, pe Gheorghe Cos la 8 luni și pe Ioan Bertea la 3 luni temniță. Motivul? Agitație contra statului maghiar și nesupunere față de autorități. Toți martorii au dovedit că Gheorghe Cos n-a fost în sat în ziua de 9 mai. Lucra la câmp.Sentinta a rămas însă neschimbată.

13 octombrie 1907 – Jandarmii unguri l-au împușcat mortal pe românul G. Marcas, în timpul alegerilor electorale

Citește și: 27 Aprilie 1906: Alegeri electorale “monitorizate” cu topoarele de către unguri. Bande înarmate cu topoare ucid românii care își susțineau candidatul

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

19 Iulie 1877 – Rușii cereau cu insistență ajutorul României după înfrângerile cu turcii

La data de 19 iulie 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a…

14 ore ago

16 iulie 1479 – Ștefan cel Mare încheie construirea cetăţii Chilia Nouă

Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…

3 zile ago