Site icon

În Spania, maimuțele ar putea beneficia de mai multe drepturi ale omului decât copiii nenăscuți

26 septembrie 2024

Spania ia în considerare acordarea unei protecții speciale maimuțelor, deși ignoră drepturile omului ale copiilor nenăscuți avortați.

Un proiect de lege elaborat de Ministerul Drepturilor Sociale din Spania propune măsuri suplimentare de protecție a cimpanzeilor, a gorilelor și a urangutanilor. În urma Legii privind bunăstarea animalelor din 2022, experiențele asupra maimuțelor care ar putea fi dăunătoare pentru acestea urmează să fie restricționate pe motivul „apropierii lor genetice” de ființele umane.

Propunerea a citat afirmațiile bioeticianului Joseph Fletcher, care a stabilit 15 criterii ce definesc „calitatea de ființă umană” și care sunt aplicate acum maimuțelelor de către guvernul spaniol.

Ministerul a declarat că decizia sa „plasează aceste ființe la același nivel ca strămoșii noștri” și recunoaște „capacitățile cognitive ale maimuțelor, cum ar fi învățarea, comunicarea și raționamentul complex, care le apropie de cele ale ființelor umane”.

În același timp, în Spania, avortul la cerere este permis până la 14 săptămâni de sarcină sau până la 22 de săptămâni dacă copilul nenăscut suferă de o deficiență gravă sau dacă viața mamei este în pericol.

În 2022, un judecător federal din SUA a recunoscut personalitatea juridică a hipopotamilor în urma tentativei de a sacrifica hipopotamii care aparținuseră celebrului traficant de droguri columbian, Pablo Escobar.

Anul trecut, Consiliul Regional din Lewes a aprobat o cerere de acordare de măsuri juridice de protecție a Râului Ouse, care urmează să fie consacrate printr-o cartă a drepturilor. Propunerea a fost inspirată de Declarația universală a drepturilor râurilor, care afirmă că râurile sunt „ființe naturale” care au „cel puțin drepturile fundamentale de a exista, a prospera și a evolua”.

În 2022, 252.122 de copii nenăscuți au fost avortați în Anglia și Țara Galilor, cel mai mare număr înregistrat vreodată.

Comentariul SPUC

Un purtător de cuvânt al Societății pentru Protecția Copiilor Nenăscuți (SPUC) a declarat: „Deși animalele și mediul merită protecție, tendința de a recunoaște personalitatea și drepturile maimuțelor și ale râurilor scoate în evidență și mai mult dublul standard flagrant care permite ca milioane de copii nenăscuți să fie avortați în fiecare an.

Indiferența față de calitatea de ființă umană a copilului nenăscut este cea mai mare rușine a vremurilor noastre. Deși este posibil că maimuțele sunt apropiate genetic de oameni, un copil în pântec ESTE uman încă din momentul concepției, dar beneficiază de mai puțină protecție decât numeroase animale.”

16.10.2024 – Traducere după originalul de pe spuc.org.uk, făcută de echipa ProZ Pro Bono (cărora le mulțumim), pentru Asociația Down Art Therapy.

Foto: spuc.org.uk.

libris.ro
Exit mobile version