Astăzi se împlinesc 9 ani de la sfințirea Troiței Eroilor de la Cotul Donului (1942), amplasată pe 24 Octombrie 2015 la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu.
Peste 250.000 de eroi români sunt ignorați în fiecare an de către statul român. Când aveți ocazia și ajungeți la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu, nu uitați să aduceți un pios omagiu acestor eroi care acum sunt uitați de un stat care nu știe sau nu vrea să-și cinstească eroii așa cum se cuvine.
În anul 2015 am primit și eu o invitație la evenimentul Sfințirii Monumentului Eroilor de la Cotul Donului (1942) la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu, însă nu am putut ajunge pentru că acceptasem o invitație la un alt eveniment în țară, iar timpul și distanța nu mi-au îngăduit să pot ajunge la ambele evenimente.
Ridicarea acestei sfinte troițe dedicate Eroilor de la Cotul Donului a fost inițiativa generalului Radu Theodoru, fiind o dovadă că atunci când nu se implică statul român, o pot face oamenii care totuși nu uită sacrificiul înaintașilor noștri, a eroilor care au murit pentru patrie.
Anul trecut însă pașii m-au purtat la Mănăstirea Comana și am poposit câteva minute în fața troiței. A fost un moment înălțător și m-am bucurat nespus de mult când am văzut că vin mulți oameni să aducă omagii acestor eroi la troiță. La mică distanță de această troiță am văzut cam o duzină de cruci vechi din piatră adunate în cerc lângă ruinele unui vechi zid, probabil rămășițe din vreo anexă a mănăstirii. M-am gândit atunci: ce bine, iată că le ține cineva companie, iar eroii noștri nu sunt singuri, ci simt energii familiare lângă troița dedicată lor.
Troița Eroilor de la Cotul Donului de la Mănăstirea Comana este exemplul civic că atunci când statul român nu-și face datoria și nu cinstește așa cum se cuvine eroii neamului românesc, se implică societatea civilă. Generalul Radu Theodoru rămâne la vârsta sa venerabilă un om foarte cerebral și patriot, cu o carieră prolifică în cariera sa de scriitor, dar și în ceea ce privește exemplele pe care le dă prin educație patriotică.
Dacă statul român uită de Eroii Neamului, voi însă să nu uitați niciodată! La Cotul Donului au murit sute de mii de români și noi avem datoria de a le menține amintirea vie și sacrificiul lor să nu fi fost unul în zadar. Nu uitați niciodată să vă cinstiți eroii, indiferent de cât de antiromânesc este “statul român”!
Fandel Mihai
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Așezarea strategică a Transilvaniei, protecția naturală oferită de munții Carpați, le oferea de multe ori locuitorilor din interiorul arcului carpatic răgazul de a se organiza din timp pentru anumite invazii destul de frecvente, precum erau cele ale tătarilor. Înaintarea forțelor invadatoare era întârziată din cauza reliefului, fapt care le oferea […]