Educație pentru un mediu înconjurător mai curat – Săptămâna verde 2024

„Saptamana Verde” reprezinta initiativa dedicata educatiei ecologice si constientizarii problemelor legate de mediu. Programul ajuta elevii, profesorii dar si comunitatea sa patrunda in tainele ingineriei de mediu, sa inteleaga si sa trateze cu responsabilitate importanta protejarii mediului inconjurator si sa inspire implicarea tuturor pentru contributia la un viitor sustenabil.

Anul acesta ne-am bucurat sa includem in portofoliul nostru Colegiul National „Unirea”, unde am desfasurat in cadrul „Saptamanii Verzi”- programul de consultanta si training pentru mediu- pentru clasa a VIII-a, o activitate interactiva cu tematica

  • „Ingineria de mediu”- o profesie importanta pentru un viitor sustenabil;
  • Expunerea problematica.
  • Gestionarea plasticului in viata de zi cu zi si inlocuirea acestuia cu elemente prietenoase cu mediul inconjurator;
  • Workshop tematic STOP Risipa! Avand la baza celebra carte scrisa de Jess French.

Multumim pentru initiativa si increderea acordata echipei EU Consulting dnei profesor Ligia BLAJ, diriginta clasei a VIII-a, cat si dnei director prof. Dr. Maria ANTALdnei director adj. Prof. Anca BUTOERU pentru suport si prezenta in mijlocul elevilor care si-au exprimat opiniile si convingerile cu privire la temele propuse prin intermediul graficii, cromaticii si a materialelor tematice parcurse subliniind importanta comportamentelor responsabile in relatia cu mediul inconjurator cat si exemplul propriu ca si mijloc de promovare a comportamentelor responabile si, implicit, a invatarii prin exemplu in contributia pentru un viitor sustenabil aproape de natura in mediul urban.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Conceptul de „Saptamana Verde” defineste perioada dedicata promovarii actiunilor cu scop ecologic si de educatie pentru mediu, proiect organizat periodic in scoala si are menirea de a promova recunoasterea efectelor negative asupra mediului inconjurator, cum ar fi poluarea, schimbarile climatice, epuizarea resurselor naturale si diminuarea biodiversitatii dar si normele care creaza cadrul pentru aducatia verde in scoala pentru diverse cicluri de invatare.

         Activ. Interactiv. EU Consulting in mijlocul elevilor

  Campaniile de reciclare si reutilizare prezente in scoli, unde elevii se mobilizeaza in a colecta reciclabile, cum ar fi hartie, plastic sau metal si invata importanta reciclarii in viata de zi cu zi, acestia se educa si in necestiatea reutilizarii materialelor, plantarea de arbori si flori in curtea scolii sau in zone unde peisagistica nu este asa pronuntata constituie activitati specifice care incurajeaza si educa, initiative ce ajuta la reducerea amprentei de carbon si sustin crearea unui mediu mai sanatos si placut vizual. Colegiul National „Unirea” completeaza programele si parteneriatele pentru ECO Scoala cu perspective noi privind programele de informare tip Scrisoare Verde si SEE ME DO propuse de EU Consulting pentru elevii scolii. Aceste programe de informare sunt menite sa inspire, sa informeze unitatea de invatamant in relatia cu noile tendinte in promovarea activitatilor cu tematica de protectia mediului.

Din punct de vedere profesional, informarea elevilor cu privire la profesiile ecologice are un impact pozitiv in dezvoltaea personalitatii copiilor, fapt ce ii poate ajuta in a-si alege vocatia, de la ingier de mediu, la biolog, pana la specialisti in energie verde sau chiar profesionisti in cadrul dezvoltarii durabile si sustenabile.

         Ingineria de mediu- o profesie importanta pentru un viitor sustenabil

Ingineria de mediu reprezinta o profesie mai putin cunoscuta in gimnaziu, deoarece activitatea de cariera in acest domeniu presupune conservarea resurselor naturale si solutionarea problemelor de mediu in stransa legatura cu activitati de audit; activitati specifice mediului de laborator; activitati tematice din mediul industrial, materii dezbatute cu specificitate cu precadere in liceele si universitatile de profil. Familiarizarea in gimnaziu cu primele notiuni legate de monitorizarea calitatii solului, a apei si a aerului, unde inginerii de mediu se asigura ca standardele de poluare sunt respectate si elaboreaza modalitati de imbunatatire a acestora reprezinta premisele familiarizarii si cunoasterii activitatilor specifice profesiei de inginer de mediu.

Inginerii de mediu se implica si in managementul gestionarii deseurilor, unde, acestia concep sisteme eficiente de reciclare si administrare a deseurilor pentru a diminua impactul asupra mediului. Promovarea energiilor regenerabile prin initierea proiectelor de energie solara, eoliana sau geotermala, inginerii de mediu sprijna reducerea necesitatii combustibililor fosili.

In clasa a VIII-a am descoperit elevi pasionati de cunoastere, curiosi si dornici sa descopere si sa exprime idei noi si inovative pentru protectia mediului inconjurator.

Au abordat tematica recomandata spre studiu cu mult interes si entuziasm; provocand dezbateri si discutii la nivelul clasei despre modalitatile prin care se poate minimaliza impactul resurselor de catre fiecare dintre noi, au contura idei si au construit motto-uri precum:

„Viata buna acum, o viata linistita pentru totdeauna!” si „Hai sa salvam planeta!”
„Alege intelept, reutilizeaza, recicleaza, pentru un viitor fara plastic in exces!” si „Plasticul de unica folosinta: Confort pe moment, impact pentru totdeauna”
„Pestii mor, deseurile raman!” si „Recicleaza pentru a nu face marea sa sufere!”

Aceste motto-uri au sustinut cauzele si pentru a argumenta nevoile planetei.

Proiectele pline de culoare si mesaj, unde au experimentat prin joc sustinerea unei cauze in fata clasei; expunerea argumentata a mesajelor PRO MEDIU si reprezentare grafica a unei stari, de fapt, prin realizarea unui afis tematic reprezentativ au constituit o metoda de evaluare sumativa a interesului pentru activitatea desfasurata de echipa EU Consulting dar si o dovada ca au inteles, au parcurs si si-au insusit tematica propusa incadrandu-se in timpul acordat! Felicitari micilor oameni mari care vor contura viitorul cu ideile si expertiza profesiilor pe care le vor imbratisa!

Noi, cei de la EU Consulting, consideram ca „Saptamana Verde” in scoala conturaza EDUCATIA pentru mediu.  Prin proiectele noastre de informare ( SEE ME DO; Scrisoare Verde) ne dorim sa motivam, sa educam si sa initiem programe pentru protectia mediului si sustinerea educatiei tinerei generatii in scoala. Ne asumam acest rol prin pregatirea si profesia pe care o exercitam in piata subliniind ca mediul, pana in prezent, inca ne ofera posibilitatea de a respira aer curat, de a cultiva hrana pe un sol bogat in nutrienti, de a consuma apa potabila, aspecte care, daca sunt neglijate, pot afecta negativ toate resursele care sustin viata.

Acest articol are menirea sa inspire si sa aplaude educatia pentru mediu.

Ca promotor, EU Consulting isi doreste sa auda in viitor de cat mai multe initiative de acest tip in scoala, ca si proiect suntem pomotori si sustinatori a educatiei pentru mediu de la inceputuri timpurii, precum programele „Gradinita Verde” pana la oferirea unui mediu de practica actual pentru studentii din universitati.

Incheiem cu un motto celebru: „Atunci cand nu stii unde mergi, toate drumurile duc acolo!” (Lewis Carroll)

Parteneriatele cu unitatile de invatamant, activitatile de cunoastere, atelierele interactive atesta ca elevii si studentii romani stiu unde doresc sa ajunga si se situeaza pas cu pas tot mai aproape de obiectivele Europene si Globale care militeaza pentru un mediu curat si un viitor sustenabil!

Preluare: euconsulting.ro

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Austriecii ne trimit pădurile înapoi, sub formă de gunoaie

mar oct. 29 , 2024
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea, împreună cu lucrători din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Satu Mare nu au permis intrarea în ţară a unui automarfar încărcat cu 17 tone de deșeuri. Luni, 28 octombrie a.c., în jurul orei 12.30, în Punctul de Trecere […]
Austriecii ne trimit pădurile înapoi, sub formă de gunoaie, Foto: politiadefrontiera.ro

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News