11 Noiembrie 1858 – Un exemplar al ziarului “Zimbrulu și Vulturulu”, tipărit în această zi, va deveni în 2006 cel mai scump ziar din lume. Angajatul Poștei a lipit pe acest exemplar (aflat primul dintr-un pachet de ziare) opt timbre Cap de bour cu valoarea de cinci parale.
Zimbrulu și Vulturulu a fost un ziar care apărea în secolul XIX în Principatul Moldovei. Era prima publicație de orientare unionistă ce introducea foiletonul literar în publicistica românească, intitulat Foiletonul Zimbrului. Un exemplar al acestui ziar a ajuns să fie cel mai scump ziar din lume după ce angajatul poștei lipea la 11 noiembrie 1858 opt timbre Cap de bour cu valoarea de cinci parale.
Capul de bour este numele filatelic al primelor mărci poștale, rare și originale în executarea sa ale Principatul Moldovei din anul 1858 (tipărite între iulie și octombrie), motiv pentru care servește un cap de bour (zimbru sau taur).
Iașul era orașul unde la 3 iulie 1850 a apărut, bisăptămânal, gazeta politică și literară Zimbrul, tribună politică și literară unionistă. Între 1 noiembrie 1858 și 30 decembrie 1858 publicația și-a schimbat numele și a apărut sub titlul Zimbrul și Vulturul. După fuziunea cu ziarul Steaua Dunării apărut tot la Iași sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu, ziarul se va numi de la 2 ianuarie 1859 Steaua Dunării, Zimbrul și Vulturul.
Nu este cunoscut numele colecționarului sau proprietarului la care a ajuns acest ziar în secolul XIX. El apare în atenția publicului în 1969 când proprietarul de atunci al ziarului l-a prezentat, alături de colecția sa de timbre, la o expoziție mondială organizată la Sofia și a câștigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat în posesia unui colecționar din Elveția. Exemplarul a fost achiziționat la începutul anului 2007 cu suma de 830.000 euro, în urma unei licitații, de Joseph Hackmey, un colecționar evreu din Londra.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Parlamentarii PSD au iniţiat înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru anchetarea cheltuielilor statului făcute în interesul personal al preşedintelui Iohannis Grupurile parlamentare ale PSD din Camera Deputaţilor şi din Senat au solicitat, marţi, Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere să introducă, pe ordinea de zi, un proiect de Hotărâre a […]