Site icon Glasul.info

Liga Studenților (LS IAȘI) și studenții Facultății de Istorie din Iași s-au solidarizat cu angajații Arhivelor Nationale ale României

Liga Studenților (LS IAȘI) și studenții Facultății de Istorie din Iași s-au solidarizat cu angajații Arhivelor Nationale ale României, Foto: Facebook / Liga Studenţilor - LS IAŞI

Liga Studenților (LS IAȘI) și studenții Facultății de Istorie din Iași s-au solidarizat cu angajații Arhivelor Nationale ale României, Foto: Facebook / Liga Studenţilor - LS IAŞI

Liga Studenților (LS IAȘI) și studenții Facultății de Istorie din Iași s-au solidarizat cu angajații Arhivelor Nationale ale României, care au intrat luni în grevă generală, și susțin revendicările și demersurile acestora față de Ministerul Afacerilor Interne, România.

Guvernanții care au ignorat în toți acești ani situația din Arhive nu fac altceva decât să susțină degradarea și distrugerea patrimoniului național și, odată cu acesta, a identității noastre ca popor.

Solicităm Guvernului ca prin ordonanță de urgență (OUG) să egalizeze salariile angajaților serviciilor județene ale Arhivelor Naționale cu cele din structura centrală a instituției, să aloce fonduri pentru reparații capitale aferente corpurilor de clădire care au probleme stucturale, infiltrații de apă și instalații deteriorate, de natură a pune în grav pericol integritatea documentelor aflate în păstrare, precum și să deblocheze posturile vacante, întrucât, la nivel general, personalul existent nu acoperă volumul de muncă solicitat de instituții și de cercetători.

Datorită lipsei reparațiilor de la clădiri, igrasia, umiditatea, praful excesiv și lipsa instalațiilor adecvate (dezumidificatoare, aparate de ozonizare, aspiratoare de praf, aparate necesare pentru restaurare, aparate pentru microfilmare etc.) afectează în mod grav sănătatea angajaților și starea generală a documentelor.

Nu se poate ca în secolul al XXI-lea să păstrăm documentele în depozite cu țevi care sunt pe punctul de a crăpa, unde există permanent igrasie și umiditate din lipsa reparațiilor necesare, documentele depozitate astfel putând să fie distruse oricând. La acest fapt se adaugă și sălile de studiu, neîncăpătoare și fără aparatură modernă, care ar trebui să permită cu adevărat cercetarea istoriei la nivelul arhivelor din alte state europene care nu își calcă patrimoniul istoric în picioare din cauza unor politicieni și generali ignoranți. Trebuie să fie inundat vreun depozit și să se piardă documente ca să se intervină? Să cadă o bucată de tavan ca să se facă reparații după 50 de ani?

Vom fi alături de angajații Arhivelor Naționale, inclusiv prin acțiuni de protest, pentru a salva patrimoniul nostru național!

Exit mobile version