Oana Țoiu, deputat USR, vicepreşedinta Camerei Deputaţilor, face un apel pentru stoparea tăierilor de fonduri pentru ONG-uri şi corectarea măsurilor din Codul fiscal.
Într-o scrisoare deschisă, peste 1.300 de organizaţii non-guvernamentale solicită o poziţie clară privind politica în materie de sponsorizări, precum şi redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către organizaţiile non-profit.
”Aceste măsuri, criticate atât de ONG-uri, cât şi de USR, afectează un sistem care şi-a dovedit eficienţa timp de peste două decenii. Impactul asupra bugetului de stat este nesemnificativ, însă pentru beneficiarii acestor organizaţii, consecinţele sunt devastatoare. Prin urmare, imediat după adoptarea OUG nr.115/2023, USR a propus în Parlament reintroducerea posibilităţii ca microîntreprinderile să susţină ONG-urile prin sponsorizări şi a dreptului tuturor persoanelor fizice de a redirecţiona 3,5% din impozit, indiferent de sursa acestuia, amendamente care au fost respinse de Senat.USR solicită dezbaterea urgentă în Camera Deputaţilor a proiectului de Lege pentru aprobarea OUG nr.115/2023 pentru a salva mecanismele de finanţare ale ONG-urilor. Este crucial să corectăm aceste măsuri şi să sprijinim organizaţiile care contribuie semnificativ la binele comunităţii. Este esenţial să acţionăm pentru a păstra dreptul cetăţenilor şi al firmelor de a sprijini iniţiativele care contează pentru societate şi pentru comunităţi. Invităm cetăţenii şi societatea civilă să participe activ la acest dialog şi să susţină iniţiativele care contează pentru toţi.”,declară Oana Țoiu, deputată USR şi vicepreşedinta Camerei Deputaţilor.
“De la începutul anului 2024, sprijinirea ONG-urilor din România a devenit mult mai dificilă din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal prin OUG nr.115/2023. Aceste schimbări limitează drastic posibilităţile de sponsorizare şi redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către organizaţiile non-profit. Concret, a fost eliminată posibilitatea pentru entităţile supuse impozitului pe veniturile microîntreprinderilor de a acorda sponsorizări din impozitul datorat începând cu anul 2024, iar persoanele fizice autorizate, cei care desfăşoară profesii liberale sau alte activităţi independente, nu mai au opţiunea de a redirecţiona 3,5% din impozitul pe venit. În cazul firmelor plătitoare de impozit pe profit, procesul a devenit mult mai complicat, fiind necesară completarea unui formular suplimentar (D177) pentru a putea acorda sponsorizări.În plus, posibilitatea de a redirecţiona 3,5% din impozit a fost limitată doar la veniturile din salarii, ceea ce exclude categorii importante precum cei care obţin venituri din drepturi de autor sau din alte activităţi independente. Astfel, o mare parte din contribuabilii care susţineau anterior ONG-urile sunt acum privaţi de această posibilitate, mii de organizaţii riscând să piardă fonduri esenţiale.”, se arată în comunicatul presă dat publicității de Oana Țoiu, deputat USR
O scurtă concluzie: Ar fi de plâns situația dacă din cauza puzderiei de ploșnițării SOROS, antiromânești, ar avea de suferit până și o singură asociație românească cu adevărat de utilitate publică. Dar tot oprobiul public și toată această ostilitate a societății împotriva ONG-urilor s-a creat numai prin implicarea ploșnițăriilor SOROS deghizate în ONG-uri, multe dintre ele cu finanțare externă și cu niște linii directoare vădit și profund antinaționale, antiromânești. Așa că unul dintre principalii vinovați pentru neplăcerile tot mai numeroase pe care le au mai nou ONG-urile în România este chiar USR, prin asocierea unei imagini politice și anarhiste pe care o îmbracă multe ONG-uri cu o activitate nu tocmai ortodoxă în societatea românească.