În curând, sub semnătura istoricului Andrei Popete Pătrașcu va apărea la Editura eParadigme volumul „România pe tabla de șah a marilor puteri”, care cuprinde editoriale despre imaginea țării noastre aflată încă la ani buni distanță de progresele reale ale unei Europe în plină transformare și în care statele mari au nevoie de țări precum România, țara în care se conturează eșecul republicii și al instituțiilor care au dezbinat în ultimele decenii, în loc să unească: Administrația Prezidențială, Parlamentul și mai nou Curtea Constituțională.
„Din perspectiva istorică, ne spune autorul, România s-a aflat pe tabla de șah a marilor puteri atunci când interesul a cerut-o. Nu vorbim însă de interesul țării, ci de cel al statelor care au știut mai bine decât noi care ne sunt nevoile, oportunitățile și provocările. Despre acestea din urmă este suficient să realizăm o radiografie obiectivă pentru a înțelege că moravurile și educația socială ne țin încă departe de progresele unei Europe în plină transformare.”
Volumul „România pe tabla de șah a marilor puteri”, semnat de Andrei Popete Pătrașcu, promite prin intermediul editorialelor publicate de acesta în ultimii ani să fie o carte provocatoare care analizează situațiile cu care se confruntă România pe plan extern în contextul actual. Este un moment prielnic pentru a reflecta asupra locului țării noastre în sistemul internațional și asupra modului în care ne putem redefini poziția în fața marilor puteri.
„Disputele sterile, interesele înguste și lipsa unei implicări active în domeniile strategice naționale, ne țin departe de posibilitățile reale de dezvoltare ale României ca țară utilă pe tabla de șah a marilor puteri. Fără un proiect de țară în care să creadă o mare parte a cetățenilor, România divizată politic nu poate depăși pragul unei autosuficiențe de cele mai multe ori dăunătoare. Criza soluțiilor nu poate genera capacitatea de redresare a țării atât timp cât politicul caută menținerea privilegiilor de grup sau personale în detrimentul celor naționale. Avem o clasă politică fără principii și moralitate, instituții fără credibilitate, cu angajați fără competențe și români atotștiutori, în timp ce România continuă să fie privită ca o țară insuficient adaptată la standardele Uniunii Europene, iar prezența noastră este utilă doar când interesele generale o cer.”
Andrei Popete Pătrașcu aduce în discuție ideea că România a fost constant jucată pe tabla de șah a intereselor externe, fără a-și implementa un interes propriu care să asigure dezvoltarea națională. Acest aspect relevă o critică profundă la adresa clasei politice, a instituțiilor și a societății civile, subliniind deficitul de încredere și de viziune strategică. Cartea se conturează ca o radiografie critică a stării națiunii, adresând o provocare tuturor celor implicați în viața publică să reexamineze prioritățile și să promoveze un viitor în care interesele naționale să primeze asupra celor personale sau de grup.
- Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
- Contactați-ne oricând.
- Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un ,,Like” și să distribuiți pagina de Facebook (conținut exclusiv).
- Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Contează pe ȘTIRI ce contea