8 Ianuarie 1919 – Sașii au hotărât în unanimitate la Mediaș, recunoașterea Unirii Transilvaniei cu România

La 8 Ianuarie 1919, la Mediaș, Comitetul Central Săsesc și Consiliul Național Săsesc, au hotărât, în unanimitate, recunoașterea Unirii Transilvaniei cu România. Declarația de unire cu România a sașilor transilvăneni este publicată în ziua de 11 Ianuarie 1919 atât în limba germană în ziarul “Mediascher Zeitung”, anul 27, nr. 4, cât și în limba română, tot pe 11 ianuarie 1919, în ziarul “Glasul Ardealului”, nr. 48.

Redacția ziarului “Glasul Ardealului”, nr. 48. scria pe 11 Ianuarie 1919 următoarele:

“Ni se trimite de la redacția ziarului “Kronstädter Zeitung” rezoluția luată în traducere românească de Comitetul central săsesc mărit și de sfatul național germano săsesc pentru Ardeal în ședința lor ținută la Mediaș în aula gimnaziului săsesc de acolo (n.r. este vorba de sala festivă din clădirea Liceului „Stephan Ludwig Roth” ) în 8 Ianuarie 1919. Comitetul Central (n.r. săsesc) și sfatul național (n.r. Consiliul Național Săsesc / Nationalversammlung der Siebenbürgen Sachsen) se compun din reprezentanții întregului teritoriu locuit de confrații noștri sași, deci rezoluția, exprimă convingerea politică a întregului popor săsesc din Ardeal. Poporul săsesc își recunoaște noua sa patrie, România Mare, și dorește o conlucrare armonică și frățească cu poporul român. Cu bucurie sărbătorească luăm notă de această rezoluție și dorim din inimă sinceră, ca din conlucrarea noastră să rezulte garanțiile cele mai solide pentru prosperarea și fericirea ambelor popoare”, notau jurnaliștii de la Glasul Ardealului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
Declarația de Unire cu România a sașilor din Transilvania, trimisă spre publicare ăn ziarul Glasul Ardealului din 11 Ianuarie 1919
Declarația de Unire cu România a sașilor din Transilvania, trimisă spre publicare ăn ziarul Glasul Ardealului din 11 Ianuarie 1919

Pergamentul deosebit cu grafie specific germană conținând textul Declarației de Unire de la Mediaș fost predat regelui Ferdinand la data de 30 Ianuarie 1919 de către o delegație specială formată din liderii / conducătorii sașilor, reprezentând sașii din toate teritoriile din Transilvania locuite de aceștia.

Redăm integral Declarația de Unire cu România a sașilor transilvăneni:

Comitetul central săsesc sporit împreună cu sfatul german-săsesc  pentru Transilvania , ca reprezentanțe chemate ale poporului ardelean sărac a votat în Mediaș la 8 Ianuarie 1919 cu unanimitate următoarea hotărâre:

Evenimentele mondiale au creat fapte nouă pentru teritoriul , în care poporul Sașilor ardeleni și-a întemeiat înainte cu aproape 800 de ani căminul său . Regele Ferdinand al României și-a declarat și inaugurat  stăpânirea asupra acestui teritoriu prin decretul său de la 27 Decemvrie 1918. Iar poporul cel mai numeros al Transilvaniei și al părților limitrofe din Ungaria a declarat în adunarea națională de la Alba – Iulia alipirea sa la România. Prin unire cu România a Transilvaniei și a ținuturilor ungurene locuite de Români s-a creat un teritoriu compact, unitatea căruia  se întemeiază pe relațiunile lui etnice.

8 Ianuarie 1919 - la Mediaș, Sașii au hotărât în unanimitate, recunoașterea Unirii Transilvaniei cu România
8 Ianuarie 1919 – la Mediaș, Sașii au hotărât în unanimitate, recunoașterea Unirii Transilvaniei cu România

În vederea acestor fapte și în convingerea  că aici s-a îndeplinit un proces de istorie universală, poporul săsesc din Transilvania, așezându-se  pe tărâmul dreptului de autodeterminare a popoarelor, decide alipirea sa la Regatul României  și trimite poporului român salutul său frățesc împreună cu urări cordiale la îndeplinirea idealurilor sale naționale.

Poporul săsesc din Transilvania ține prin aceasta seamă nu numai de evoluția istoriei universale, ci și de dreptul natural al poporului român la evoluția statului său național unitar și exprimă așteptarea plină de încredere , că poporul și statul român , căruia poporul săsesc îl pune la dispoziție  tradiționala sa hărnicie, va fi condus față de el totdeauna de sentimente nobile și echitabile.

Poporul săsesc, care a avut de-a lungul secolelor o autonomie constituţională, care contra asigurărilor solemne sau legale, i s-a retras în mod volnic, aşteaptă ca nicicând să nu i se facă imposibil de a se susține şi a se dezvolta ca popor de conştiinţă,, de unitate naţională şi politică pentru toate timpurile, în aceea presupunere că noul stat îi va da tot aceea, ce consideră că reprezintă condiţii de viaţă.

O chezășie pentru aceasta vede în hotărârile adunării naționale  românești de la Alba-Iulia, în cari se spune că fiecare popor se va conduce, instrui, administra și judeca în propria sa limbă și guvernare, cari asigură autonomie pentru biserică și școală și în general o considerațiune dreaptă și binevoitoare a tuturor drepturilor și libertăților naționale, politice, economice și culturale ale poporului întreg , deci și ale poporului nostru .

Poporul săsesc se alătură la hotărârea adunării naționale din Alba-Iulia, prin care se cere, să asigure congresul de pace, dreptate și libertate pentru națiunile mari și mici, văzând în aceasta o chezășie durabilă a păcii între popoare.

Poporul săsesc speră şi doreşte ca şi ceilalţi conaţionali germani din noul stat se vor alătura acestui pas şi îşi exprimă speranța că drepturile care-i compet, se vor recunoaște și celorlalți conaționali germani, iar apartenența comună etnică din noul stat va fi recunoscută.

În deplină cunoștință a importanței deciziei sale, poporul săsesc se consideră de azi înainte ca un membru al Regatului Român, fiii și fiicele sale ca cetățeni ai acestui stat. Roagă pe Atotputernicul, ca acest pas plin de răspundere , pe care l-a ținut de datorință a-l face, să fie călăuzit spre bine și să-l însoțească cu binecuvântare sa.

Adunarea națională săsească, Mediaș, 8 Ianuarie 1919″

8 Ianuarie 1919 - la Mediaș, Sașii au hotărât în unanimitate, recunoașterea Unirii Transilvaniei cu România
8 Ianuarie 1919 – la Mediaș, Sașii au hotărât în unanimitate, recunoașterea Unirii Transilvaniei cu România
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Un bugetofag obraznic, membru în conducerea CNSAS, își bate joc de istoria românilor!

mie ian. 8 , 2025
Un parazit bugetofag, intitulat pe deasupra și așa zis “istoric român”, “Medelin” Hodor, își bate joc de istoria neamului românesc pe o rețea de socializare. Și din câte m-am uitat pe contul său de socializare, mai toate postările sale au un puternic iz antiromânesc. Cum te cheamă pui de drac? […]
Un bugetofag obraznic, membru în conducerea CNSAS, își bate joc de istoria românilor!, Foto: Facebook / Madalin Hodor

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News