18 Ianuarie 1941 - În teritoriul Transilvaniei de Nord-Vest, ocupat de Ungaria, s-a dispus maghiarizarea numelor românești!
La 18 Ianuarie 1941 În teritoriul Transilvaniei de Nord-Vest, ocupat de Ungaria, în urma Dictatului de la Viena, s-a dispus, printr-o ordonanţă, ca în toate actele de stare civilă numele româneşti să fie scrise cu grafie maghiară.
“O altă manifestare a politicii de deznaţionalizare forţată a populaţiei româneşti, promovată în teritoriul ocupat de Ungaria o constituie ordonanţ a nr. 70/1940 M.E., din decembrie 1940, prin care se dispunea maghiarizarea numelor româneşti. Aplicarea în practică a acestei ordonanţ e a fost reglementată printr-o alt ă ordonanţă a Ministrului de Interne, sub nr. 20/1941 B.M., emisă la 18 ianuarie 1941, care prevedea în mod concret înscrierea în actele de stare civilă a numelor româneşti cu grafie maghiară.
Acţiunea pornită a avut ca urmare faptul că în 1942 – 1943 aproximativ 100 000 de români figurau în registrele administraţiei maghiare drept unguri. Maghiarizarea forţată a numelor era un fenomen general şi continuu, întâlnit sub cele mai felurite forme de exprima în toate localităţile din teritoriul ocupat de horthyşti.
După cum scria un ziar al vremii, în Ţara Oaşului, oamenii sunt chemaţi la primărie, unde notarul, in “Prezenţa jandarmului ungur cu pene de cocoş la pălărie”,” cu baioneta fixată la armă”, le ia interogatoriul, mulţi dintre ei fiind arestati fară nicio vină. “Să stii că de azi înainte nu te mai cheamă Florea Vasile ci Virag Laci”, spune notarul, “iar pe tine, în loc de Munteanu Augustin, Hegyi Guszti, aţi auzit măi?”.” (Teroarea Horthysto-fascistă in nord-vestul României)
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment