La 17 februarie 1867, a fost instituit Compromisul austro-ungar (Ausgleich), care a dus la crearea Dublei Monarhii Austro-Ungare. Acest acord a fost un răspuns la tensiunile dintre austrieci și maghiari în cadrul Imperiului Habsburgic și a reprezentat o reorganizare politică semnificativă.
Contextul istoric
După înfrângerea Austriei în Războiul Austro-Prusac (1866), imperiul era slăbit, iar națiunile din cadrul său cereau mai multă autonomie. Maghiarii, în special, își doreau restabilirea drepturilor pierdute după Revoluția de la 1848-1849.

Conținutul Compromisului
- Imperiul Habsburgic s-a reorganizat în două entități egale: Austria și Ungaria, fiecare având propriul guvern, parlament și constituție.
- Cele două părți erau unite sub conducerea aceluiași monarh, Franz Joseph I, care era împărat al Austriei și rege al Ungariei.
- Politicile externe, armata și finanțele comune erau gestionate împreună de ambele state.
- Ungaria a primit autonomie internă, iar limba maghiară a devenit oficială alături de germană.
Impactul asupra Românilor
- Românii din Transilvania au fost dezavantajați, deoarece această provincie a fost alipită Ungariei și supusă unei politici de maghiarizare forțată.
- Elitele românești au protestat împotriva noului regim, dar fără succes.
- Lupta pentru drepturi naționale a continuat, culminând cu Unirea Transilvaniei cu România în 1918.
Compromisul austro-ungar a durat până în 1918, când Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit la sfârșitul Primului Război Mondial.













- 14 Iulie 1910 – În Lupşa (Alba) jandarmii unguri în goana după tricolor năvăleau la petreceri şi nunţi şi le sfârtecă ţăranilor hainele şi steagul de năfrămi de mătase, care erau legate de prăjină cu pănglicuţe tricolore, bătându-i şi arestându-i - 14 iulie 2025
- Mihai Viteazu trece de la 13 iulie 1601 prin Satu Mare cu 8000 de mercenari aflaţi sub comanda sa, după care îşi stabileşte tabăra pentru popas pe câmpia Moftinu Mic - 13 iulie 2025
- 12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești - 12 iulie 2025